Mer midsommar än så här kan det knappast bli, eller hur? Glad midsommar hörrni! Liten linneduk med textiltryck som passar som en smäck när midsommarfirandet drar igång på fredag. Den är signerad L Jobs, som rimligtvis bör stå för Lisbet Jobs. Kvinnan som skapade textila mönster som fick de svenska hemmen att blomstra! Det ska bli ovanligt kul att fira midsommar i år och glädjande är att firandet inte har sitt ursprung i någon form av religion, utan är kommen ur ren och skär glädje över att sommaren är här. Sån´t gillas extra mycket av mig. Kön till färjan som tar mig ut till ön brukar vara så lång, så lång, tidskrävande och stressframkallande. Som motverkan är det bäst att ha något för händerna och en picknickkorg till hands. Hej å hå, så det kan gå, men fram kommer jag ju ändå! Även om det blir i sena kvällstimmen ... Ha det gött, gott folk!
Fridkulla. Har ni någonsin hört ett vackrare förnamn? Min framtida honkatt ska ges detta namn. Jag blir lyrisk!
Mycket om Lisbet Fridkulla Jobs (1909-1961): Född i Stora Kopparberg, Dalarna. Svensk keramiker, textilkonstnär och illustratör. Dotter till Anders Jobs och Elisabet Wisén-Jobs. Syster till Gocken Jobs, Lisskulla Jobs, Peer Jobs, Gitt Jobs och Mait Jobs. Lisbet Jobs studerade vid Tekniska skolan (nuvarande Konstfack) i Stockholm 1925-1930.
1931 startade Lisbeth Jobs en keramikverkstad i Stockholm som senare delades med systern Gocken Jobs. 1934-1942 drev Lisbet Jobs butiken Jobs Keramik och Textil på Norrlandsgatan 17 i Stockholm där mamman Elisabeth Wisén-Jobs sålde Lisbet och Gockens keramik, och sina egna textila alster. När hela familjen bosatte sig i Leksand flyttade även butiken och bytte namn till Jobsboden i Västanvik.
Genombrottet för Lisbet Jobs som keramiker kom 1935 med en utställning på Galerie Moderne i Stockholm. Deltagandet i världsutställningen i Paris 1937 blev en stor framgång liksom världsutställningen i New York 1939. Utöver sin keramik är Lisbet Jobs också känd för sina textilmönster. Under andra världskriget var tillgången på glasyrer begränsad vilket gjorde att den keramiska verksamheten nedprioriterades. Astrid Sampe, studiekamrat till Lisbet och chef för NK:s textilkammare sedan 1937, föreslog att blomstermotiv på keramik likväl kunde överföras till textil och Lisbets konstnärskap fick därmed en textil inriktning som fortsatt kom att prägla hennes konstnärskap. 1945 lanserades hennes textilmönster och keramik tillsammans med systern Gocken Jobs verk på NK i utställningen "När skönheten kom till byn". På utställningen visades arton Jobstryck för första gången, keramik, broderier av modern Elisabet Wisén-Jobs samt vävnader av en tredje syster Gitt Jobs-Hidle. Bland Lisbets mönster i utställningen ingick Liljor och akvileja, Blomsteryta, Sommarkransar, Jobsbarnen, Per och Stina, Småkrukorna, Leksandsgirland samt bonaden Duvorna.
Lisbet var mycket produktiv under 1940-talets senare del och ritade sammanlagt ett 40-tal mönster för textil metervara, de flesta med blommotiv. Hon är känd för sina färgstarka textilier med blomster-, natur- och barnmotiv som växtmotivet Aurora (1956), Fågelbon (1949), Preciosa, Sommarbarn, Lingonkrans (1960) och Lek. Även bonader som Och desse rosor för dig de blomma och Duvor. Därtill också ett antal mönster för tavlor, schaletter, små dukar, bonader, näsdukar, servetter och tabletter.
Under 1950-talet formgav Lisbet och hennes syster Gocken mönster lämpade för textiltryck tillsammans med sin bror Peer Jobs (1913-1989) och hans hustru Harriet som 1944 startat Jobs Handtryck i Leksand. Med undantag för de textila mönster som trycktes med ensamrätt för NK, har framför allt Jobs Handtryck tryckt tygerna i hennes produktion.
Lisbet Jobs gjorde även illustrationer för pressen under hela 1940-talet samt omslag till Lille Bror Söderlundhs musikutgåvor. Under 1930-talet ritade hon en serie vykort, skrev och illustrerade barnboken Lasse, Lina och Jonas (1942). Lisbet medverkade också med illustrationer i Sommarbarn, tio barnvisor av Bertil Almqvist (1949) samt Malgomaj och Nattavind av Gun Nihlén (1950).
Lisbet Jobs keramik finns idag representerad på Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska museet i Göteborg, Dalarnas museum i Falun och Designarkivet med flera institutioner. I Nationalmuseums arkiv finns sedan 2009 skisser och textiler som visar bredden på hennes konstnärskap samt omfattande material från hennes firma Jobs Keramik och Textil. Keramiken kan ses i originalinredningen på Tössebageriet på Karlavägen 77 och i trappuppgången på Hantverkargatan 7 i Stockholm. I HSB-huset på Fleminggatan 41 i Stockholm har Lisbet Jobs tillsammans med systern Gocken skapat en stor kakelvägg av 600 plattor med inspiration från den svenska floran. Hon ingick äktenskap 1939 med Lille Bror Söderlundh. Lisbet Jobs ligger begravd på Leksands kyrkogård.
Lisbet och Gocken Jobs följdes åt under hela sin konstnärliga bana och båda har ett liknande formspråk vilket gör att det kan vara svårt att skilja dem åt. Namnet Jobs är för de allra flesta synonymt med blom- och växtmotiv ur den svenska floran, både på textil och keramik.
🍀🦋🍀🦋🍀🦋🍀🦋🍀🦋🍀🦋🍀🦋🍀
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar