onsdag 5 juni 2024

mönstergiganten Sven Fristedt

 

Just nu är jag "full i färg" och har vissa svårigheter att inspireras av svart-vita mönster. Men vem kan motstå Sven Fristedts mönster Myrten som även det kom i nytryck förra året som Streckfly i kollektionen Nytillverkad på IKEA? Svårslaget! De tidlösa stormönstrade tygerna, Myrten, Tarantella och Sommargyllen  gjorde  debut på IKEAs möbler och hemtextilier 1968. Ett modernt sortiment helt i linje med dåvarande chefen för textilavdelningen, Inger Nilssons vision. Detta var starten för Sven Fristedts lysande karriär de följande decennierna till att bli en av Sveriges främsta textilkonstnärer med många mönster för IKEA. Hans iögonfallande design fick global uppmärksamhet och gav inredningsföretaget framgång med sina spännande, banbrytande och moderna textilier. Sven Fristedts stora produktion av mönster under 50 år är makalös och spektakulör! En mönstergigant! Vad vore mönstervärlden utan Sven? Jag tackar och bugar!

Tidigare inlägg med mönster av Sven Fristedt finns under "Välj bland" i högermarginalen 🠞 Sven Fristedt eller genom en sökning på sidan. 

Lite om Sven Fristedt (1940--): Uppvuxen i Stockholm. Konstnär och textilformgivare med djärva, färgsprakande, effektfulla och organiska mönster. Fick sitt genombrott på 1960-talet och är idag en av Sveriges främsta mönsterformgivare. Utbildad vid Beckmans och Konstfack i Stockholm. Sven Fristedt har varit verksam under lång tid och producerat ofantligt många textilmönster för både Borås Wäfveri, Katja of Sweden, IKEA och Hemtex. Han har även formgivit mönster med stor framgång för den internationella marknaden, inte minst i USA, Frankrike och Japan.  

Ett axplock ur hans mönsterskatt: Pompelmona, Loppcirkus, Satin Cross, Bladhult (IKEA), Zebra, Ormen, Päråna, Glada Blad, Alfi (IKEA), Myrten (1968, IKEA) och det omåttligt populära mönstret Skyar för påslakan och tapeter som han formgav för IKEA i början av 80-talet. 

Sven Fristedt finns representerad på IKEA Museum, Nationalmuseum, Kulturen i Lund och på Röhsska Museet.

Hans alster, särskilt de tidiga, och framför allt hans kläder från Katja of Sweden är idag hett eftertraktade på retromarknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar