onsdag 7 augusti 2024

mönster till tusen - Louise Fougstedt Carling



Augusti är redan här och med det också de mumsiga skaldjurens tid med knasiga hattar, ljuslyktor, mygg, muntert umgänge, tröjor och filtar och som kronan på dillen en "Västkustsallad" formgiven av Louise Fougstedt (Carling)! En retro/vintage gångehandduk - en sån där lite längre och något smalare handduk jämfört med en av standardmått, ni vet. Från Almedahls Linnelinjen och märkt Loulou Fougstedt design. Semesterdagarna är slut och mycket mer än vad som var planlagt har kommit på plats. Trädgården hade jag tänkt ta mig an först nästa år, men blev det så? Nej, utomhusaktiviteterna prioriterades nog mer än vad som var tänkt. Det hör till att nya kreativa projekt dyker upp längs vägen och de är svåra att motstå. Tids nog är jag mer inne än ute. Kanske ur ett annat perspektiv också, vad vet jag!!! Summa summarum av sommaren, som trots allt inte är slut än, är kanonis! Synd bara att time flyes ... i år fortare än vanligt. Hösten rivstartar med omklädsel av en fåtölj och diverse andra utmanande och roliga syprojekt som ackumulerats under sommaren. Kul!

Lite om Louise Fougstedt Carling (1938--): Född i Stockholm. Mönsterformgivare av textil, brickor, plastföremål och golv. Studier vid Konstfack, textillinjen (1955-58). Efter en sommarpraktik 1957 direktrekryterades hon till NK:s textilkammare av Astrid Sampe, där hon fortsatte arbeta fram till 1969. I NK:s samarbete med Almedahls Linnelinjen (1955) och Skyttelvägen (1957) formgav hon flera mönster för dekorativa gångehanddukar som bl a Bagare Pigg, Nu är det jul igen (1955), metervaran S:t Claus och mönstret Ljung (1959). Louise Fougstedt Carling och Monica Widlund Dare, båda textilformgivare med ett förflutet hos Astrid Sampe på NK:s textilkammare, startade Designstudion AB 1969 och anställde senare Chiqui Mattson. Från 1974 drev Louise Fougstedt Carling Designstudion tillsammans Suzanne Engel under många år. Designstudion gjorde mönster för Almedahls, IKEA, Hammarplast, Åry, Tarkett, Hackman och KF för att nämna några. Giftermål 1962 med Åke Carling. Bosatt i Norrtälje. Svedala, Havstulpan och Nattviol är några av de över tusen mönster som hon formgivit. Louise Fougstedt Carling ritade Sveriges första mönstrade pappersduk för Duni på 1960-talet!

Vad är en gångehandduk? Gångehandduken lanserades 1955 på H55 i samarbete med NK:s Textilkammare och Almedahls under namnet "Linnelinjen". Handduken var en något smalare och längre handduk, avsedd för den moderne mannen att ha i byxlinningen som skydd för stänk och kladd på byxorna vid matlagning. En innovativ produkt - ett uppdaterat förkläde för mannen med förhoppningar om större närvaro och delaktighet i köket!  Gångehandduken kunde även användas som duk eller bonad. Louise Fougstedt Carling, Marianne Nilson, Tove Jansson, Aune Laukkanen med flera har formgivit mönster till många gångehanddukar. Englands motsvarighet kallas tea towel. En av dåtidens nymodigheter med textil multifunktion! Under 60-talet minskade gångehandduken i popularitet. Men den hänger kvar än idag, nu som en "släng" hos de professionella kockarna, omönstrad!

🍤🍤🍤🍤🍤🍤🍤🍤🍤🍤🍤🍤🍤🍤🍤

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar