måndag 1 juni 2015

Marjatta Metsovaara - mönsterprakt & innovativa vävar

Textilmönstret Anemone formgivet av Marjatta Metsovaara för Tampella, 1970-tal.

Åter till textiliernas värld med fokus på flora och en hyllning till Marjatta Metsovaara och hennes textilmönster genom tiderna. Här textiltrycket Anemona från 1970-talet, märkt "Made in Finland by Tampella" i 100% bomull. Stormönstrat och färgrikt som så många av hennes blommönster. Mönstret trycktes i flera färgställningar, bla i gult och rött. Fler blommor som hon är mönstermamma till är Orvokki, Kukka, Pärzikki, Tulppanni, Iris, Gardenia, Puketti, Kamelia, Kukkatarha mfl. Att skriva lite om Marjatta Metsovaara går knappast, har jag på känn! Det var en mycket företagsam och driftig kvinna med många strängar på sin lyra. I sin fars textilfabrik lärde hon sig från 10 års ålder allt om mönster, tygkvalité, material, färg och form - en uppväxt i textiliernas värld som hon bar med sig under hela sin levnad. Finsk mönsterformgivning när den är som bäst! Med höstanemoner i blomrabatten och Anemona i min ägo står jag gärna med fötterna i myllan och tar några extra spadtag för blomsterprakten!


Logotype för Metsovaara Oy (1954). Användes i marknadsföringssyfte och på vissa produkter som Marjatta Metsovaara formgav. Design Kyösti Varis.

Mycket om Marjatta Metsovaara (1927-2014): Född i Åbo. Fadern från Ryssland och modern uppvuxen i USA. Textilformgivare och konstnär. Känd för sin färgrikedom och sina innovativa vävar, ex gardintyget Korento från 1957. Marjatta Metsovaara formgav textilier för privata hem, hotell och offentliga byggnader. Hon var en väldigt produktiv formgivare som arbetade med både Finland och Belgien som bas. Hennes gyllene år var mellan 1954-68. 

Marjatta Metsovaara började sin karriär 1949 efter examen som textilformgivare vid Helsingfors Skolan för industriell design. Först bildade hon med skolkollegor, bolaget Vennas Oy, men samarbetet upphörde. 1954 startade Marjatta Metsovaara sitt eget företag, Metsovaara Oy, ett väveri i sin fars fabriksbyggnader i Urjala där hon formger alla produkter i bolaget. Under 1960-talet, arbetade Metsovaara med formgivning för tre fabriker, Metsovaara Oy 1954-80 (mattor, gardiner, textil konst, möbeltextil), Tampella (textiltryck) och Van Havere-Van de Velde textilfabrik 1961-87 i Belgien (vävda jacquard-tyger, mönstertryck på siden). Dessutom formgav Metsovaara inredningstextilier för många andra tillverkare, bla färgglada, mönstrade Tiptop paraplyer för Green & Green. Ryamattan Simpukka som Marjatta formgav 1962, var ett omtyckt mönster, som tillverkades av Finnrya Oy. 

1957 och 1960 deltog MM på designutställningen, Milan Triennalen i Italien. Hon hade ett showroom/butik i Helsingfors, och var pionjär inom industriellt vävda textilier i Finland med över 50 anställda på 1960-talet. 

Hennes företag och produktnamn såldes 1980, men Marjatta fortsatte arbeta som designer för de nya ägarna till 1982. Hon avslutade sin yrkeskarriär som formgivare 1985. Gift med arkitekten Kaj Erik Gunnar Nyström (1947-65) och Albert van Havere (1966-84). 1985 flyttade Marjatta Metsovaara till Nice, Frankrike. Hon är en av de tre mest kända finska formgivarna internationellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar