måndag 23 maj 2016

stickad lampfot - Monthly Makers tema FÄRG maj 2016 - DIY


Då var det dags igen då! Strumpstickorna har gått varma med restgarner i regnbågens alla färger! Här är mitt bidrag på Monthly Makers tema FÄRG, maj 2016. En remake av en bordslampa! Av restgarner kanske jag kan göra något kul på månaden tema, tänkte jag, och vips fick lampan en flerfärgad stickad fot som helt förändrade uttrycket. Det går också bra att trä "strumpan" på sladden till en taklampa, men då måste maskantalet minskas något. Man kan färgmatcha övrig inredning eller göra som jag, sticka förutsättningslöst och färgkombinera allt eftersom, av det garn som finns. Det blev en färgglad ljuspunkt med Villa Villekulla-feeling! Ett lagom portabelt textilarbete är det dessutom när sommartid och brygghäng närmar sig. Ni vet ju hur det är . . . inget material får gå till spillo, "kan vara bra att ha . . . sen", man spar och spar, men vad göra med smånystanen sedan? En stickad lampfot är ett jättebra restgarn-projekt. Ta restgarnerna och stickorna i händerna och ge lampan ett nytt utseende!


Så här gör Du:

Jag har använt rester av garnet Fuga, 50% ull + 50% akryl, Järbo Garn, strumpstickor nr 2 1/2. Fuga finns i flertalet färger och är maskintvättbart. 

Lägg upp 38 maskor fördelat på 4 stickor. Det motsvarar en omkrets på ca 15 cm. Sticka sedan rätstickning som en galning till dubbel längd som strumpan är avsedd att klä, dvs sticka 100 cm om lampans fot är 50 cm hög. Det ger ett snyggt "rynk". Gör med fördel färgbytena på samma ställe, det ger en jämn randning. Jag har knutit ihop garnändarna på avigsidan vid färgbyte. Aja baja, kanske någon tycker, men i det här fallet är insidan ointressant. Trä i en gummisnodd upp- och nertill när arbetet är klart, trä "strumpan" på objektet och knyt åt. Voilá!

8 kommentarer:

 1. Jag tycker verkligen det är förträffligt hur dina bidrag alltid är nytänkande och överraskande! Plus att du har så bra återbrukstänk och jag inspireras mycket av din inte bara ta-vara-på-mentalitet som jag delar, utan också GÖRA-NÅGOT-AV-mentalitet ;) Det är lätt att spara på sig för stora samlingar alltså, men nu blev jag sugen på restgarnsstickning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättekul att Du tycker så! Roligt att göra något av garnstumparna, så prova. Nästan svårt att sluta faktiskt . . . man drabbas lätt av restgarns-mani !!!!! Miljö och återbruk är viktigt, tycker jag.

   Radera
 2. Nä vad rolig grej! Du har alltså bara stickat en rak tub och trätt över? Den har så himla kul form med rynket! Ser nästan lite ut som färgglada stenar staplade på varandra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, en tub stickad i rätstickning av restgarn på strumpstickor. Ett bordsben, stolsben eller något annat kan lätt piffas upp på det här viset. Gammalt, nött, slitet och tråkigt blir som nytt igen! Stenar var en bra liknelse.

   Radera
 3. Alltså! Så fantastiskt rolig idé och så snyggt det blev! Älskar det! Tack för rolig inspiration.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ett bra förnyelseprojekt i sommartider! Känner mig lite som Pippi Långstrump faktiskt!

   Radera
 4. Håller med Alicia om ditt out-of-the-box-tänk som verkligen får mig att vilja utveckla min kreativa hjärna ännu mer. Så himla häftigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för Dina varma ord så här i sommarvärmen!

   Radera