fredag 30 december 2016

sist ut innan julen är helt slut . . . julbocken!

Avslutningsvis och sist ut innan julen är helt slut är en bomullsduk, 78 x 75, med textiltryck av äldre årgång. Fram till 1800-talets slut innehade julbocken rollen som jultomte och julklappsutdelare. Först i början av 1900-talet kom ordinarie tjänstgörande jultomte in i bilden och ersatte bocken. I textilmönstret på duken förekommer båda två. Formgivaren garderade sig helt enkelt med båda! Förmodligen ett textiltryck från 1920-30-talet. Notera den effektfullt rutiga fransen! En höjdare! Och glädjande nog fortfarande i väldigt gott skick. Ingen signatur eller märkning utöver HANDTRYCK.

Här kan Du läsa mer om jultomtens föregångare - Julbocken! Han var inte att leka med!

Det har varit jättekul att presentera några av våra duktiga textilformgivare genom tiderna i temaform. Ett litet axplock ur vår fina textilskatt. Jag hoppas Ni har haft en lika berikande och inspirerande textil resa som jag.

Nu tackar Julbocken, jag, ULLAS, May Bühler, Hill, Ulla Ericson Åström, Maud, Norah, Ulla Margareta Littorin, Jerry Roupe med flera för oss och önskar alla ett Gott Nytt År! På måndag är det nya utmaningar som gäller. Väl mött då!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar