fredag 14 april 2017

mot Blåkulla . . . med Liss & Ulf Lidbeck - RETRO





Gårdagens kvällsaktivitet och jag är i mitt rätta element! I Liss & Ulf Lidbecks miljö känner jag mig som hemma! Katter 🐱 är favoritdjuret numero uno, eld är mysigt värre, månen 🌜 fascinerar och kvasten går varm för jämnan! Hade jag levt då häxprocesserna härjade som värst hade jag nog legat "risigt" till. Tur att tiderna förändras, och att det idag kallas rätten till lika villkor. Här är en av mina favoriter i påsktider! En välbevarad väggbonad, 42*58, med ett kulturhistoriskt motiv tryckt på linnetyg. Nu ska jag koka mig en brygd så här på morgonkvisten ... Liss och Ulf inspirerar och Blåkulla ligger strax runt knuten! Undrar om dagen blir extra lång idag?

Läs här om mitt senaste besök på månen!

Lite om Liss & Ulf Lidbeck: Formgivarpar med färgstarka, traditionella eller kulturhistoriska mönstermotiv.

Liss (1934--): Utbildade sig först till arbetsterapeut vid Slöjdföreningens Skola. Gick formgivning- och slöjdkurser hos Carl Malmsten, Nyckelviksskolan, och i guldsmide hos Sven Erik Högberg, Göteborg. Tidigt specialiserade hos sig på design av brudkläder och öppnade en ateljé, Liss L i Sävedalen. Senare även en butik i Göteborg som följdes av fler i Sverige och utomlands.

Ulf (1930--): Studier i Schweiz i grafisk produktion, informationsteknik och formgivning. Ritade jul- och gratulationskort för Eskil Holm Konstförlag och arbetade även som reklamkonsult. Reklambyrån Lidbeck & Lidbeck startade han 1960. Genom bekanta kom de i kontakt med designavdelningen på Gamlestaden och ett samarbete inleddes. Duon ritade stora mängder textilmönster under mitten av 60-talet för Gamlestaden, men även för Almedahls. 

Paret är sedan 1980 bosatta i USA och bedriver fortfarande verksamhet. Signatur: Lidbeck & Lidbeck eller L.L.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar