onsdag 11 oktober 2017

energikick av Chiqui Mattson - Danilo från Almedahls - runt retroblommigt 1970-tal - vintagetygRund duk med textiltrycket "Danilo" formgivet av Chiqui Mattson,  Almedahls, ⌀ 140.

Blomstrande! Det här mönstret kan jag inte se för mycket av! 140 centimeter i diameter av blommande grön "Danilo" på ett runt bord, formgivet av Chiqui Mattson för Almedahls. Så skönt. Inte minst nu när hela naturen skiftar till gul-orange-röda nyanser och jag till fullo motvilligt måste inse att sommaren är passé. Mörkret faller tidigare och tidigare och det börjar bli ont om dagsljus. Jag tankar D-vitamin så mycket det bara går, men det är inte det lättaste när Stockholm legat inbäddad i en grå, blöt, ullig filt den senaste månaden. Duken är en energikick i de bistraste tider. Färg, form och ett mästerligt mönster gör att flaggan går i topp i AIK-land! Jag njuter i fulla drag av att bara titta på den . . . och inspirationen låter inte vänta på sig . . . dagens gröna middagsrätt blir således . . . spenatsoppa! Ett makalöst mönster som "färgar" av sig hela vägen ner till magen!  Tyg, färg och mönster är magiska - jag är trollbunden!

Lite om Chiqui Mattson (1947--): Född på Åland, Finland. Mönsterformgivare. 18 år gammal började hon 1965 som lärling på NK: s Textilkammare under ledning av Astrid Sampe. Anställdes som formgivare efter något år och förblev på Textilkammaren fram till 1970. Tillsammans med Louise Carling Fougstedt och Monica Widlund arbetade Chiqui på Designstudion AB under 1970-72. Som frilansande formgivare startade hon 1973 Chiqui Mattson Design med formgivningsuppdrag åt Duro, Almedahls, Borås Wäferi, Nordiska Fjäder, Ecotapeter och Duni. Idag är hon still going med Frösö Handtryck, Klippans Yllefabrik och egna inrednings- och utställningsuppdrag. Vilken mönsterkvinna!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar