måndag 30 oktober 2017

en mönsterman & Josef Frank på båge - BowsLite mer än 160 mönster på textilbanken! En karl stenrik på mönster! Oj, oj, oj! Inte undra på att han räknas till en av de främsta textilformgivarna i Sverige genom tiderna. Vad glad jag blev när jag passerade tygaffären i Sundbyberg och fick se skyltningen med Josef Franks mönster "Bows" från Almedahl. Ett mönster som han ritade någon gång mellan 1920-30, som en del av en större mönstersvit. Ett geometriskt mönster som avviker lite från hans palett med växter och djur i kraftfulla färger. Det faller mig personligen i smaken! "Minst fem mönster per rum" tyckte Josef Frank man skulle ha, och det håller jag allt med om! Här hemma stöter jag på patrull så fort det handlar om enfärgat i olika kulörer! Josef, Josef . . . vilken mönsterman! 

Mycket men kort om Josef Frank (1885-1967): Österrikisk arkitekt, mönsterkonstruktör och formgivare av möbler, föremål, tyger och tapeter. Föddes i Wien i en judisk medelklassfamilj. Som barn var han fascinerad av växtriket och tecknade en egen flora, som senare blev mönster på hans textilier. Som ung arkitekt i Tyskland tillhörde Josef Frank Bauhausrörelsen och var en av de främsta förespråkarna för modernism i Österrike. Så småningom tröttnade han på funkisen och myntade i stället stilen accidentism - en nyare och ledigare arkitektur. 1924 startas Svenskt Tenn i Stockholm av Estrid Ericson. 1932 beställer Estrid de första möblerna från den redan etablerade arkitekten och samarbetet intensifieras snabbt. 1934 anställs Josef Frank som formgivare på Svenskt Tenn, som lämnat Österrike på grund av nazistiska strömningar och bosatt sig i Sverige med sin svenska fru, Anna Sebenius. Josef Frank slår igenom på Liljevalchs Konsthall i Stockholm 1934. När Norge och Danmark ockuperas under andra världskriget, flyr familjen Frank till Josefs bror i USA. Där arbetar han som gästföreläsare på New School for Social Research. Han skapar under sin exil ett femtiotal mönster, surrealistiska och jazziga mönster ex "Manhattan". Ett långt samarbete mellan Estrid och Josef resulterar i skapandet av en helt egen inredningskultur.

Med mer än 160 textilmönster räknas Josef Frank som en av Sveriges främsta formgivare genom tiderna. Hans mönster beskrivs ligga i gränslandet mellan fantasi och realism och består ofta av växter och djur i kraftfulla färger. Mönstret Bows (Almedahl) skapades under perioden 1920-1930 och har geometriska former med inslag från naturen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar