måndag 23 oktober 2017

korsstygnsbroderad badge/brosch - Monthly Makers tema "Foto" okt 2017 - DIY

"Foto" är temat på Monthly Makers i oktober 2017 och fy sjutton alltså . . . vilket svårt ämne. Det gav upphov till en hel del grubblerier. Mina tankar gick till äldre fotografier i en låda på en kylslagen vind, och där började jag för att förhoppningsvis få någon kreativ inspiration. Och det fick jag med råge! Att sedan rensa bort alla "sidospår" som lätt uppstår, och få en någorlunda vision om målet var en knepig uppgift som tog tid. Det är lätt att förlora fokus bland gamla pappersfotografier, minnen, upplevelser och inte minst  alla känslor som väller fram. Slutligen föll valet på två foton som blev utgångspunkten för själva skapandet. 

Två svartvita fotografier på två småungar och en historia som tog sin början en kall torsdag den 17 december klockan 🕥 på förmiddagen. En av de två var 46 centimeter lång och vägde 2410 gram när hon såg dagens ljus för första gången. Mitt i julstöket!

   

Med fotografier på mig och tvillingbrorsan i svartvitt, en nästan bortglömd dopsked, rutpapper och penna framför mig, omvandlades bokstäver och siffror till pixlar för ett korsstygnsbroderi, monterat som en badge. 

Ord som min mamma kanske tänkte ... men aldrig uttalade högt. "Fy 17 alltså. . . mitt i julstöket . . . och jag som hade tänkt baka pepparkakor!"


Det här behöver Du:

📍 broderiväv - finns i flertalet färger och med olika täthet (jag har broderat på Microaida 7,2 rutor/cm)
📍 Moulinegarn eller annat garn (jag har sytt med delat Moulinegarn = 1 tråd, som passar aida-vävens ruttäthet)
📍 trubbig nål (24/26) + ✂ 
📍 ev stomme/ram för montering av broderiet - sök på internet!

Så här gör Du:

📍 Rita Ditt eget mönster på ett rutpapper (vanligt block). Börja brodera (utgå alltid från mitten för att vara säker på att hela broderiet får plats) och uppnå emboideryfulness!
📍 Hur Du syr korsstygn kan Du se irl här!

Mer broderi åt folket och stort lycka till!

MISSA INTE! Tre program från Kulturstudion på SVT om KREATIVITET (vardera del ca 30 min). Jag hoppar jämfota av entusiasm och tackar SVT för vackert foto och tänkvärt innehåll. Finns att se på SVT Play fram till 6 november! Klicka på länkarna nedan och se programmen ögonabums!

Kulturstudion - Kreativitet med Alexander Ekman - SVT Play

4 kommentarer:

 1. Cool brosch det blev :D och så kul att det blev ett bidrag trots att du tyckte det var svårt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack, Julia! Jo, fy sjutton alltså, det satt långt inne, och nu själaglad över att det bidde något till slut.

   Radera
 2. Vilken fin och personlig tolkning! Du är bra på att tänka trippla varv alltså, alltid roligt att se var du tar vägen med temat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återigen ett stort tack till Dig, Alicia! Ibland blir det några varv ... ibland ToR till månen innan det mognar fram något ur högra hjärnhalvan. Ditt tema den här månaden blir en kluring!

   Radera