måndag 25 december 2017

till bords med Liss & Ulf LindbeckLiss & Ulf Lidbeck, Gamlestaden of Sweden. 1960-tal.

Till bords! Traditionell juldagsmiddag med familjen idag! Då sitter givetvis också Liss och Ulf Lidbeck med vid bordet! Bomullsduken med det där lilla extra har jag sparat till sist, för den är jag omåttligt kär i. Inte för mycket, inte för lite utan mitt i prick. Ett textiltryck med en "löpare" tryckt på röda julduken. Längs med långsidorna löper också en smal grön bård som inte syns i bild. De 90*130 mönstrade centimeterna är märkta L.L HANDPRINTED GAMLESTADEN OF SWEDEN. Formgivarduon Mrs and Mr Lidbeck alltså. Den centrerade mönsterdelen fungerar som en landningsbana för julbordets gäster, herr Jansson, sillburkar, skinka, prinskorvar, köttbullar och annat julgodis. Önskar alla en skön juldag och jag, jag ska taxa in vid bordet vad det lider!

Lite om Liss & Ulf Lidbeck: Formgivarpar med färgstarka, traditionella eller kulturhistoriska mönstermotiv.

Liss (1934--): Utbildade sig först till arbetsterapeut vid Slöjdföreningens Skola. Gick formgivning- och slöjdkurser hos Carl Malmsten, Nyckelviksskolan, och i guldsmide hos Sven Erik Högberg, Göteborg. Tidigt specialiserade hos sig på design av brudkläder och öppnade en ateljé, Liss L i Sävedalen. Senare även en butik i Göteborg som följdes av fler i Sverige och utomlands.

Ulf (1930--): Studier i Schweiz i grafisk produktion, informationsteknik och formgivning. Ritade jul- och gratulationskort för Eskil Holm Konstförlag och arbetade även som reklamkonsult. Reklambyrån Lidbeck & Lidbeck startade han 1960. Genom bekanta kom de i kontakt med designavdelningen på Gamlestaden och ett samarbete inleddes. Duon ritade stora mängder textilmönster under mitten av 60-talet för Gamlestaden, men även för Almedahls. 

Paret är sedan 1980 bosatta i USA och bedriver fortfarande verksamhet. Signatur: Lidbeck & Lidbeck eller L.L.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar