torsdag 22 augusti 2019

kan några tygbitar styra ens liv? Jo, Marjatta Metsovaara kan!


Ur Scandinavian Retro 2/13. "Kaisla" på väggen till vänster,
från utställningen "Closed Collection" i Helsingfors.



Att sätta mig på cykeln i det sämsta tänkbara väder och trampa över en 1.5 mil var det definitivt mödan värt och inte gjorde det mig heller något, att komma hem dyblöt med en sådan textil dyrgrip i ryggan! Jag hade kunnat cykla till världens ände om så vore! Enormt stormönstrat, grafiskt, expressionistiskt, dramatiskt och i ständig rörelse. Att möblera om hela bostaden var dessutom ett faktum för att ens kunna fotografera det magnifika mästerverket! Mönstret "Kaisla", formgivet av Marjatta Metsovaara från 1969 för Tampella! På svenska betyder kaisla, säv el vass, och mönstret återspeglar rörelsen och formen av långa, rullande gräs på ett abstrakt och förstorat sätt. Kaisla är ett bra exempel på stilisering av naturlig form och Marjatta får top score i uppgiften. Hörrni, vad tror ni; kan några tygbitar styra ens liv? Ja, det är jag beredd att skriva under på ... kvittot var cykelturen i ösregnet!

Mycket om Marjatta Metsovaara (1927-2014): Född i Åbo, Finland. Fadern från Ryssland och modern uppvuxen i USA. Textilformgivare och konstnär. Känd för sin färgrikedom och sina innovativa vävar, ex gardintyget Korento från 1957. Marjatta Metsovaara formgav textilier för privata hem, hotell, flygplan, passagerarfartyg, teatrar och offentliga byggnader, bla Finlandiahallen i Helsingfors. Hon var en väldigt produktiv formgivare som arbetade med både Finland och Belgien som bas. Hennes gyllene år var mellan 1954-68. 

Marjatta Metsovaara började sin karriär 1949 efter examen som textilformgivare vid Helsingfors Skolan för industriell design. Först bildade hon med skolkollegor, bolaget Vennas Oy, men samarbetet upphörde. 1954 startade Marjatta Metsovaara sitt eget företag, Metsovaara Oy, ett väveri i sin fars fabriksbyggnader i Urjala där hon formgav alla produkter i bolaget. Under 1960-talet arbetade Metsovaara med formgivning för tre fabriker, Metsovaara Oy 1954-80 (mattor, gardiner, textil konst, möbeltextil), Tampella från 1963 (textiltryck, första tyget från Tampella var mönstret Kukka) och Van Havere-Van de Velde textilfabrik 1961-87 i Belgien (vävda jacquard-tyger, mönstertryck på siden). Dessutom formgav Metsovaara inredningstextilier för många andra tillverkare, bla färgglada, mönstrade Tiptop paraplyer för Green & Green. Ryamattan Simpukka som Marjatta formgav 1962, var ett omtyckt mönster som tillverkades av Finnrya Oy. 

1957 och 1960 deltog Marjatta Metsovaara på designutställningen, Milan Triennalen i Italien. Hon hade ett showroom/butik i Helsingfors och var pionjär inom industriellt vävda textilier i Finland med över 50 anställda på 1960-talet. 

Hennes företag och produktnamn såldes 1980, men Marjatta fortsatte arbeta som designer för de nya ägarna till 1982. Hon avslutade sin yrkeskarriär som formgivare 1985. Gift med arkitekten Kaj Erik Gunnar Nyström (1947-65) och Albert van Havere (1966-84). 1985 flyttade Marjatta Metsovaara till Nice, Frankrike och därefter till södra Italien. Hon är en av de tre mest kända finska formgivarna internationellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar