onsdag 26 februari 2020

Marimekko i full blom 1964 - Maija Isola


Unikko - ett mönster som knappast behöver någon presentation, eller hur? Men hur som helst ritat av Maija Isola 1964 och som mot alla odds, därefter blev Marimekkos signum forever. Ett älskat mönster världen över. Tyget har en krispig kvalité med lite ripsstruktur som kännetecknar Marimekkos tyger från förr. Nästan så man kan tro att det finns lite syntet iblandat - men icke. Endast utmärkt bomullskvalité! Jag lagar mat med Unikko som stänkskydd varje dag ... men i ceriserosa  och orange!

Historien bakom mönstret är denna; Armi Ratia, Marimekkos grundare, tyckte att rosor var som allra vackrast i sin naturliga form och det kunde omöjligt återges på textil. Blommiga mönster var no, no. Maija Isola som avskydde regler och begränsningar trotsade blomsterförbudet och ritade 1964 en serie med blommönster som Armi inte kunde motstå. I serien fanns bland annat mönstren "Karhunkukka", "Maalaisruusu", "Mehiläinen"🌹, "Sukkanauha", "Ruhtinatar"🌹, "Unikko", "Zinnia"n och Vihkiruusu". För övrigt 4 med rosmotiv, här märkta med en🌹! Tidigare hade Marimekko tryckt mönster med växtmotiv men det här var första gången gillt för blommigt! 1964 slog Marimekko ut i full blom! Jojomensan, man är inte sämre än att man kan ändra sig! Skönt att veta ...

Lite om Maija Isola (1927-2001): Finländsk konstnär och textilformgivare med en produktion på över 500 mönster. Född och uppvuxen på familjens stora gård i Arolammi utanför Riihimäki, Finland. Yngsta barnet av tre döttrar till agronomen Mauno Isola och Toini Isola. Studier vid Konstindustriella läroverket i Helsingfors för Arttu Brummer och Tapio Wirkkala under senare delen av 1940-talet. Efter utbildningen formgav hon tryckt textil för Printex. Hon var också textilkonstnär inom finländsk konstruktivism och popkonst. Maija Isola var textilformgivare för Marimekko mellan 1951-1987, och under 1960-talet formgav hon flertalet av Marimekkos inredningstextilier. Hennes stora, vackra vallmo Unikko från 1964 är fortfarande kännetecknet för det finska designföretaget. Maija Isola finns representerad på Nationalmuseum, Stockholm. 1945 gifte hon sig med Georg Leander och fick dottern Kristina Isola 1946. Maija ingick sitt andra giftermål med målaren Jaakko Somersalo, och tredje gången med domaren Jorma Tissari 1959.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar