onsdag 17 juni 2020

midsommar med Hildegard Olmås - paradhandduk 50/60-tal


Signerad Hill ... Carl Fredrik Hill? Klart som korvspad att dessa personer inte har några beröringspunkter för det är ju Hildegard Olmås signatur på paradhandduken med midsommarmotiv. Vad känns mer midsommar än Dalarna, kurbits, folkdräkter och spelmanslag? Hennes textila alster kan även vara signerade med "Hillan". Från ett troligt 60-tal då paradhandduken fick ett uppsving i de svenska hemmen, då främst för att skyla solkiga kökshanddukar. Och även senare för att göra en comeback i mitt skärgårdskök på 2000-talet! I min logg ser jag att Hildegard Olmås senast var i strålkastarljuset här på bloggen under jultid 2016, alltså är det hög tid att visa ett av hennes många mönster. Ja hörrni, två dagar kvar till en väldigt annorlunda midsommarafton, men det är inget att hänga läpp över. Hellre frisk och kry i litet kärt gäng (2 personer) än risk för att hamna i sjukhussäng! Fler midsommaraftnar står till buds och då råder ingen tvekan om att minimera eventuella smittkällor. För mig är det "inte hela världen" utan  mer vetskapen om att kärlek, omtanke och humanitet finns. Kanske kan ackumulerade högtider, födelsedagar, tjo och tjim och annat glatt slås ihop till en hejdundrande fest till hösten. Jag håller i, håller ut, håller modet uppe, håller fanan högt på fredag men framför allt håller jag tummarna för bättre tider framöver! Ha en riktigt trevlig, klok och realistisk midsommar, gott folk!

Lite om Hildegard Olmås (1932--): Hildegard Olmås började arbeta på Tapisseribolaget T Haraldsson AB i Göteborg som 19-åring och formgav mönster för tapisserivaror, dvs bonader, gobelänger mm. Där arbetade även Bodil Wallman och May Bühler under 1950-60-talet. Under större delen av sitt liv som formgivare frilansade hon och ritade mönster för bonader, löpare, festremsor och dukar till Almedahls, Stildukar med flera. Signatur Hillan eller Hill. Hildegard Olmås är syster till Bodil Wallman - BoWa.

Lite historik om paradhandduken/handdukstäckaren: En prydnadshandduk med vävt, broderat eller tryckt mönster. Används för att dölja andra handdukar. Ett gömsle för andra handdukar kan man säga.

Handduken hör till våra äldsta textila bruksföremål. Historiskt räknades det som en självklar artighet att erbjuda gästen vatten och en handduk för att tvätta sig. För att minska tvättmängden kom husmödrarna på att man kunde gömma undan våta, använda handdukar bakom en handdukstäckare. Handdukarna hängdes upp på krokar, över eller bredvid tvättställningen, kommoden eller lavoaren.  

Krokarna var ofta monterade under en smal rundstång med en hylla ovanför. På stången hängdes paradhandduken som täckte använda handdukar. Paradhandduken var ett av de bruksföremål, där kvinnorna själva kunde skapa en utsmyckning till hemmet. Ofta broderad efter tycke, smak och mode.

I takt med att badrum byggdes i bostäderna blev kommoden och handdukstäckaren överflödiga. Paradhandduken blev senare på modet igen, denna gång i köket för att dölja kökshanddukarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar