onsdag 10 juni 2020

kökskonst av mästerliga ULLAS - 60-tal


Idag startar jag min ronda med KÖKSKONST! Och lägger mig platt! Jag kapitulerar totalt inför Ulla Scheuers härliga, perspektivlösa och naivistiska mönsterspråk! Säg den som inte gör det. Här visar jag ytterligare en paradhandduk formgiven av ULLAS. De har med åren blivit en samling i sig. Och de används flitigt i lilla skärgårdshuset. På en liten begränsad yta blir intrycket lätt rörigt med handdukar, förkläden och grytlappar i "bruk", och något man helst vill dölja. Vad passar då allra bäst, jo, en paradhandduk av ULLAS från 60-talet. Ett textilt gömställe! Vips så är det ordning och reda och på köpet skådas magisk kökskonst. Precis som ursprungstanken var när historien om paradhandduken tog sin början under kommodens tid, då som broderad eller vävd. Långt, långt före textiltryckens storhetstid i 50-talets Sverige. Jag guidar gladeligen runt och håller föredrag om kökskonsten på mina åtta kvadratmeter! Jojo, det är inte storleken på ytan det kommer an på för att se storverk! Till syvende och sist är KÖKSKONSTEN störst av allt! Kvinnokonsten tar höjd ... då som nu!

När jag kikar in i ULLAS skafferi är det knökfullt på hyllorna medan mina gapar tomma. Men det ska det bli ändring på under sommaren! Hoppas vädergudarna och pollinerarna är med på noterna för jag vill ha en skördefest utan dess like!

Hemma i köket ritade frilansande Ulla Scheuer mönster för bord, vägg och högtid, allt medan barnen  lekte och dansade runt bordsbenen! Snacka om simultanförmåga! Hur är det möjligt, undrar jag ... jag hade blivit galen för mindre ...

Under "Välj bland" i högermarginalen ⏩ finns fler mönster av Ulla Scheuer. På direktlänk kan du fördjupa dig i paradhanddukens spännande och innovativa historia och samtidigt se ytterligare en lysande paradhandduk av mästerliga Ulla!

Lite om Ulla Scheuer (1936-2009): Född Svensson och gift Scheuer. Studier vid Slöjdföreningens Skola i Göteborg 1954-58. Hon praktiserade under skoltiden vid Mölnlycke och fick anställning där efter avslutade studier 1959. På Mölnlyckes mönsterateljé arbetade hon för Viola Gråsten som var företagets konstnärliga ledare. Under hela sin aktiva period, 1959-1988, frilansade hon som textilformgivare, främst för textilfirman Stildukar i Göteborg som var hennes största uppdragsgivare. Andra Göteborgsbaserade textiltryckerier arbetade hon sporadiskt för. Ullas har designat allt från bonader till tallriksunderlägg, underkläder med motiv och julstrumpor. Den första stora julstrumpan i Sverige är formgiven av Ullas. Hennes tyger har även funnits på IKEA. Under sin karriär var Ulla känd i alla de nordiska länderna, och tillhör idag de mer trendiga formgivarna av textiltryck från 60-talet. Hon fortsatte även på senare år att måla motiv på det platta perspektivlösa sätt som hon en gång blev känd för. ULLAS har under 2000-talet varit den mest samlade formgivaren av textiltryck i Japan. Ulla Scheuer avled 10 juli 2009, 73 år gammal. Textil signatur ULLAS.

2 kommentarer:

  1. Hej Karin,
    Och tack för att du skriver så fint om min/vår mamma:-)
    Jag är den äldste av oss 2 söner, Hans Scheuer.
    Det stämmer verkligen att vi sprang runt henne när hon målade och färglade sina alster.
    Senare, när vi blev lite äldre, så fick vi till och med hjälpa till och färglägga lite olika mönster, då allt gjordes för hand då, många mönster blev det och mycket färg gick åt.
    Mvh
    Hans Scheuer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack Hans för din målande kommentar! Den värmde dubbelt upp i de blygsamma sommartemperaturerna. Jag är en stor beundrare av ULLAS mönsterspråk och blev attans glad över att höra från Dig som närstående. För mönster & färger gäller more is more!

      Radera