onsdag 30 december 2020

med "Pompe" och ståt - Sven Fristedt



Det frånvarande ljuset och gråskalan som överskuggar oss omöjliggör nästintill fotografering förutom i studio. Med andra ord får jag nöja mig med gråskalan i dagens mönster, och det vill inte säga lite! På _____ årets näst sista dag, var god fyll i lämpligt ord, passar ett grafiskt textilmönster ritat av Sven Fristedt under 80-talet. Det kan kännas skönt och befriande efter alla färgmättade julmotiv som dominerat den senaste månaden. Allt handlar ju om att gå vidare med livet, eller hur? Jojo, klart som korvspad att nyåret ska firas med "Pompe" och ståt! Ändå! Och med stor tilltro på framtiden! Jag vägrar slänga in handduken! När jag lyckats slingra mig ur det här, ses vi åter alldeles i början av nya året. Till sist återstår bara för mig att önska alla ett gott slut på 2020 och ett nytt, friskt och levnadsglatt 2021! Det skålar vi för, eller hur?

De omåttligt populära mönstren "Pompe" och "Pärita" gjordes som nytryck inför Hemtex 40-årsjubilem 2013. 

Lite om Sven Fristedt (1940--): Uppvuxen i Stockholm. Konstnär och textilformgivare med djärva, färgsprakande, effektfulla och organiska mönster. Fick sitt genombrott på 1960-talet och är idag en av Sveriges främsta mönsterformgivare. Utbildad vid Beckmans och Konstfack i Stockholm. Sven Fristedt har varit verksam under lång tid och producerat ofantligt många textilmönster för både Borås Wäfveri, Katja of Sweden, IKEA och Hemtex. Han har även formgivit mönster med stor framgång för den internationella marknaden, inte minst i USA, Frankrike och Japan.  

Ett axplock ur hans mönsterskatt: Pompelmona, Loppcirkus, Satin Cross, Bladhult (IKEA), Zebra, Ormen, Päråna, Glada Blad, Alfi (IKEA), Myrten (1968, IKEA) och det omåttligt populära mönstret Skyar för påslakan och tapeter som han formgav för IKEA i början av 80-talet.

Sven Fristedts alster, särskilt de tidiga, och framför allt hans kläder från Katja of Sweden är idag hett eftertraktade på retromarknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar