onsdag 19 januari 2022

historien om den randiga bananen av Inez Svensson


Foto ur utställningskatalogen "IKEA på Liljevalchs Konsthall" 2009.

 
Inez Svensson

Vad sägs om gula bananer i kolossalformat, 50 cm långa på svart- och vitrandig botten? Bra apindex behövs! Vad yrar den där kvinnan egentligen om, undrar ni nog. Jo, givetvis är det mönstret Randig Banan formgivet 1986 av Inez Svensson för IKEA! Här ska Inez ha inspirerats av popkonstens mästare, Andy Warhol, och jag är själaglad över det såklart. Mönstret har även varit föremål för nytryck 2013 och historien om det, kan läsas nedan. I min samling finns Randig Banan i båda upplagorna, dels som påslakan från 1980-talet och som metervara av nytrycket. Älskar´t! Vilket mönster! En mönster-gladis i storformat som hänger i köksfönstret!

Under hösten 2013 till slutet av sommaren 2014 visade Nordiska museet utställningen "Ränder, rytm, riktning" i samarbete med IKEA. Till utställningen producerade IKEA den tillfälliga kollektionen "Avbilda" som var nytryck av ett antal tyger till utställningen. Tre av tygerna i kollektionen var formgivna av Inez Svensson för IKEA sedan tidigare. Två randiga tyger, Strix och Strax som lanserades 1972 samt Randig banan 1986. Tygerna såldes både på IKEAs varuhus och i museets butik.

Ytterligare ett samarbete i kultursalongerna ägde rum 13 juni - 30 augusti 2009 då IKEA möblerade om på Liljevalchs i utställningen "IKEA på Liljevalchs". Som ett utropstecken hängde även då Randig banan med!

Nu fika-dax med willa bib banaza 🍌🍌🍌, vetja!

Så här räknar du ut ditt Apindex: Mät din armvidd, från långfinger till långfinger, minus din längd. Genomsnittet ligger mellan 0 och +3 centimeter. Simmare och klättrare gynnas oftast av långa schimpansarmar, det vill säga att armvidden är längre än kroppslängden.

Lite om Inez Svensson 1932-2005: Textilformgivare, mönstertecknare och skribent. Från Råda i Värmland. Studier på Beckmans modelinje och Tillskärarakademin i Stockholm. Efter examen på Anders Beckmans skola praktiserade hon på NK Textilkammare. Därefter rekryterades hon till STOBO (Stockholms Bomullsspinneri) som assistent till Göta Trägårdh och ritade mönstren Stenar, Bebop och Cheops. Medverkade i skapandet av H55 i Helsingborg och arbetade även som modetecknare i DN. Under 1957-67 var hon konstnärlig ledare och inköpschef för Borås Wäferi. Ett behov av nytänkande inom textilformgivning fick henne att bilda 10-gruppen 1970, där hon var medlem till 1996. Rektor på Konstfack, Stockholm, 1990-96. Ritade mönster för bla IKEA, Kinnasand, Duro, Strömma samt för 10-gruppen. Hennes mönsterspråk kännetecknas av en stram geometrisk stil med en extra vurm för ränder och inspiration hittade hon i mexikansk konst och i Frida Kahlos måleri. Inez breda arbetsområde resulterade i ett stort kontaktnät med åren.

Ett axplock mönster formgivna av Inez Svensson: Stenar, Bebop, Cheops, Petit, Kuba (1972), Rutan (1977) och Atelje (1994),  Glamaica, Randig Banan (1986), Linda och Blomrand.

🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌🍌

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar