onsdag 15 mars 2023

organiskt av Sven Fristedt!


Detaljrikt, organiskt, ja, det är Sven Fristedt i ett nötskal! Men hans formspråk varierar eftersom hans gigantiska produktion sträcker sig över lång tid. Mönstret ur kollektionen Lena för IKEA 2005 hör dock till dessa vill jag nog påstå. Det trycktes även på svart botten som finns att kika på i högermarginalen under "Välj bland" 🠞 Sven Fristedt. Där finner du också mönster av honom från 1970-80-talet. Kanske stöter du på någon annan intressant formgivare som finns listad där. Nu börjar påsken närma sig och jag vet med stor säkerhet att textil på ämnet bör ses över å det snaraste. Lådorna, ja, vad finns det för kul däri undrar jag. Det har känts avlägset ... framtill NU! 

Lite om Sven Fristedt (1940--): Uppvuxen i Stockholm. Konstnär och textilformgivare med djärva, färgsprakande, effektfulla och organiska mönster. Fick sitt genombrott på 1960-talet och är idag en av Sveriges främsta mönsterformgivare. Utbildad vid Beckmans och Konstfack i Stockholm. Sven Fristedt har varit verksam under lång tid och producerat ofantligt många textilmönster för både Borås Wäfveri, Katja of Sweden, IKEA och Hemtex. Han har även formgivit mönster med stor framgång för den internationella marknaden, inte minst i USA, Frankrike och Japan.  

Ett axplock ur hans mönsterskatt: Pompelmona, Loppcirkus, Satin Cross, Bladhult (IKEA), Zebra, Ormen, Päråna, Glada Blad, Alfi (IKEA), Myrten (1968, IKEA) och det omåttligt populära mönstret Skyar för påslakan och tapeter som han formgav för IKEA i början av 80-talet.

Sven Fristedts alster, särskilt de tidiga, och framför allt hans kläder från Katja of Sweden är idag hett eftertraktade på retromarknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar