onsdag 10 januari 2024

pop, pop, popmönster av Kaarina Kellomäki


Efter en intensiv julmånad är det allt lite sådär ... gråtrist och daskigt. Känns som pyspunka efter allt ståhej. Det nya året har börjat med mycket snöskottande och iskalla nordvindar. Som januari förväntas vara. Ett par domherrehonor sitter emellanåt i trädet utanför köksfönstret, hannarna lyser med sin frånvaro. Räven ylar om natten och vid flera tillfällen har jag glädjande nog sett henne löpa med yvig svans i skogsslänten. Tidigt igår morse var de två ... helt upptagna av varandra i ett kärleksmöte. Ekorrarna ilar fram och tillbaka till matförråden. Ett hektiskt liv förs utomhus för att klara livhanken men i mitt bo är det lite väl lugnt och stilla. Då kickar jag igång på LINSSI! Ett pop, pop, popmönster formgivet av Kaarina Kellomäki för Marimekko 1966. I det här fallet är det ett pop-UP-mönster från samarbetet mellan H&M 💕 Marimekko sommaren 2008. Allra roligast vore att ha ett original från tiden såklart, men än så länge får jag glädjas åt mönstret på en ärmlös klänning. Längtar till sommar och sol!

Högst upp till vänster; Kamelianainen, ett handtryckt mönster 
formgivet av Kaarina Kellomäki för FIN-Helen.

H&M💓Marimekko! 2008 hade H&M och Marimekko ett samarbete där H&M under några sommarmånader sålde ett 70-tal klädesplagg med Marimekkos storslagna mönster i starka färger i sina butiker över hela världen. Målet för Marimekko var att nå en yngre kundgrupp. Kollektionen bestod av cirka 70 olika plagg för kvinnor och män, men även barnkläder. Mönster från 50- 60- och 70-talen i färgskalorna rosa, rött, oliv, orange, turkos, svart och vitt, i bomull, trikå och en mix av siden/bomull fanns i kollektionen.

Lite om Kaarina Kellomäki (1943--): Född i Vieremä i Finland. Textilformgivare, adjunkt/lektor vid Konstindustriella Högskolan i Helsingfors 1973-1995, prefekt vid institutionen för textilkonst och modedesign 1995-1998. Efter avslutade studier vid Konstindustriella läroverket i Helsingfors 1965 fick hon anställning hos Marimekko där hon arbetade fram till 1966. Därefter på frilansbasis för både svenska och finländska företag som Borås Wäfveri, Almedahls, Rydboholm, Mölnlycke, Tampella, Finlayson och E Helenius mfl. Hennes mönsterproduktion är stor, mer än 800 textilmönster sedan 60-talet, många omärkta utan hennes namn. Kaarina Kellomäki´s mönster "Linssi" från 1966 ingick i Marimekko-kollektionen som togs fram inför 70-årsjubileumet 2021.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar