onsdag 21 februari 2024

textil musikglädje - Lena Horne av Olle Eksell



Musik skall byggas utav glädje
Av glädje bygger man musik
Musik det får ni ändå medge
Gör glädjen ännu mera glädjerik …

Vad vore livet utan musik, så säg? Mönstret Lena Horne från 1954 var Olle Eksells hyllning till en av 50-talets stora jazz- och bluessångerskor. Och till den skaran vill jag lägga till många fler. På beställning av Astrid Sampe och NK:s Textilkammare (Signerad Textil) formgav Olle Eksell mönstret som också visades på H55, den stora formutställningen i Helsingborg samma år. Mönstret trycktes vid den tiden i en mindre mönsterskala som lämpade sig bättre för kläddesign. 1997 var Olle Eksell inbjuden som gästdesigner med Lena Horne till Musikkollektionen för 10-gruppen, och då trycktes mönstret så storskaligt som det var tänkt från början av Borås Wäfveri.

Häromsistens hittade jag några fragment av Lena Horne ur Musikkollektionen och attans vad glad jag blev! En fin kudde blir det allt ... ibland får man vara glad över det lilla stora! Vinylen med Lill Lindfors har jag fortfarande kvar, tusentals varv har den snurrat, oerhört älskad och med därtill hörande hack i!

Lite om mästerliga Olle Eksell (1918-2007): Svensk illustratör, författare, formgivare och konstnär. Född och uppvuxen i Insjön, Dalarna och i Uppsala. Studier vid Skolan för Bok- och Reklamkonst 1939-41 i Stockholm. Giftermål 1946 med Ruthel Günzburger, modetecknare. Olle formgav två textilmönster 1954, Margret Rose och Lena Horne till "Signerad textil" för NK:s Textilkammare där Astrid Sampe var chef. Mönstret Lena Horne ingick även i "Musikkollektionen" för 10-gruppen, 1997.

🥁🥁🥁🥁🥁🥁🥁🥁🥁🥁🥁🥁🥁

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar