onsdag 18 september 2024

rent trams - gångehandduk av Jerry Roupe

 

Se så urtvättad, fläckig och dan ... likaså den urålderliga och förlegade texten på gångehandduken, formgiven av Jerry Roupe på 1950-60-talet. Men den ger en god inblick i vad som gällde då! Vilket trams!

Lite om Jerry Roupe (1919-2005): Född i Stockholm. Textilformgivare, grafiker, bokillustratör, reklam-, affisch- och bildkonstnär. Jerry startade sin bana inom grafisk formgivning som bokillustratör och affischkonstnär. Studerade som 16-åring på Tekniska Skolan i Stockholm, men avslutade utbildningen på eget initiativ redan efter en termin och började arbeta som autodidakt på frilansbasis. Jerry Roupes genombrott kom vid en mässa i Köln 1955 då hon vann första pris på en utställning. I slutet av 1950-talet kom det textila området i fokus och ett samarbete med Stildukar i Göteborg inleddes. Hon ritade även mönster till Gamlestaden och Almedahls. Hennes föreställande, stiliserade mönster bestod ofta av blommor, blad och roliga figurer på dukar, löpare, bonader och gardiner. Från 1980-talet fram till sin bortgång arbetade hon mestadels med olja på duk, oftast med abstrakta, färgsprakande motiv. Hennes sista målning gjorde hon vid 86 års ålder (2005). Ingick giftemål med Lennart Roupe 1946. "Tomteparaden" (1960) är ett av hennes mest älskade textila motiv.

Skillnaden mellan en gångehandduk och en vanlig handduk: Gångehandduken lanserades 1955 på H55 i samarbete med NK:s Textilkammare och Almedahls under namnet "Linnelinjen". Handduken var en något smalare och längre handduk, avsedd för den moderne mannen att ha i byxlinningen som skydd för stänk och kladd på byxorna vid matlagning. En innovativ produkt - ett uppdaterat förkläde för mannen med förhoppningar om större närvaro och delaktighet i köket!  Gångehandduken kunde även användas som duk eller bonad. Louise Fougstedt Carling, Marianne Nilson, Tove Jansson, Aune Laukkanen med flera har formgivit mönster till många gångehanddukar. Englands motsvarighet kallas tea towel. En av dåtidens nymodigheter med textil multifunktion! Under 60-talet minskade gångehandduken i popularitet.

🐟🍤🐟🍤🐟🍤🐟🍤🐟🍤🐟🍤🐟

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar