onsdag 25 september 2024

välfyllt skafferi hos trendiga ULLAS

 

Kom och kika in i trendiga ULLAS skafferi! Här är hyllorna fyllda till brädden av sommarens skörd. Frukter, grönsaker och bär i höstens färgpalett. Mönstergillar´t. Älskar´t! En paradhandduk med textiltryck på bomull från 1960-talet i väldigt gott skick, kanske aldrig använd eftersom färgerna tycks opåverkade. På temat "handduksgömslen" hittade jag ytterligare en "vägghållare" av den äldre modellen i metall i somras. Jag har samlat på mig flera stycken genom åren, men märkligt nog är alla i olika utförande. Någon gång i framtiden ska jag "klä" en hel köksvägg med olika paradhanddukar och då, ja då snackar vi KÖKSKONST! I högermarginalen under "Välj bland" 🠊 ulla scheuer eller ullas finns fler textiltryck att se - bland annat den här paradhandduken i en annan färgkombination. Och slutligen kan jag berätta att mitt skafferi är långt ifrån så här välfyllt! Tidsbrist kallar vi det!

Lite om Ulla Scheuer (1936-2009): Född Svensson och gift Scheuer. Studier vid Slöjdföreningens Skola i Göteborg 1954-58. Under skoltiden praktiserade hon på Mölnlycke och efter avslutade studier fick hon anställning där 1959. På Mölnlyckes mönsterateljé arbetade hon för Viola Gråsten som var företagets konstnärliga ledare. Under hela sin aktiva period, 1959-1988, frilansade hon som textilformgivare, främst för textilfirman Stildukar i Göteborg som var hennes största uppdragsgivare. Andra Göteborgsbaserade textiltryckerier arbetade hon sporadiskt för. Ullas har designat allt från bonader till tallriksunderlägg, underkläder med motiv och julstrumpor. Den första stora julstrumpan i Sverige är formgiven av Ullas. Hennes tyger har även funnits på IKEA. Under sin karriär var Ulla känd i alla de nordiska länderna, och tillhör idag de mer trendiga formgivarna av textiltryck från 60-talet. Hon fortsatte även på senare år att måla motiv på det platta perspektivlösa sätt som hon en gång blev känd för. Under 2000-talet var ULLAS textiltryck de mest åtrådda bland japanska samlare. Ulla Scheuer avled 10 juli 2009, 73 år gammal. Textil signatur ULLAS.

Lite historik om paradhandduken/handdukstäckaren: En prydnadshandduk med vävt, broderat eller tryckt mönster. Används för att dölja andra handdukar. Ett gömsle för andra handdukar kan man säga.

Handduken hör till våra äldsta textila bruksföremål. Historiskt räknades det som en självklar artighet att erbjuda gästen vatten och en handduk för att tvätta sig. För att minska tvättmängden kom husmödrarna på att man kunde gömma undan våta, använda handdukar bakom en handdukstäckare. Handdukarna hängdes upp på krokar, över eller bredvid tvättställningen, kommoden eller lavoaren.  

Krokarna var ofta monterade under en smal rundstång med en hylla ovanför. På stången hängdes paradhandduken som täckte använda handdukar. Paradhandduken var ett av de bruksföremål, där kvinnorna själva kunde skapa en utsmyckning till hemmet. Ofta broderad efter tycke, smak och mode.

I takt med att badrum byggdes i bostäderna blev kommoden och handdukstäckaren överflödiga. Paradhandduken blev senare på modet igen, denna gång i köket för att dölja kökshanddukarna.

🍎🍎🍎🍎🍎🍎🍎🍏🍎🍎🍎🍎🍎🍎🍎

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar