fredag 25 augusti 2017

storslaget och stormönstrat av Maija Isola - "Artemis" Marimekko 1974Artemis - design Maija Isola, Marimekko, Finland, 1974.

Storslaget och stormönstrat var det här och inte av vem som helst på 70-talet! Now we´re talking . . . om Maija Isola. En mönsterspruta i textiltryckens värld! "Artemis" - ett textiltryck för Marimekko 1974 på bomullstyg med gigantiska mönsterrapporter på närmare 1 meter. Det är ett mirakel att jag lyckats få tyget på bild över huvud taget. En hangar vore inte så dumt att kunna tillgå när det är så stora dimensioner att hantera. Jag har mina funderingar . . . om själva livet som kvinna, uppväxten på gården eller måhända moderskapet gav upphov till det här mönstret . . . 

Artemis är i grekisk mytologi, jaktens och kyskhetens gudinna samt beskyddare av kvinnor. Hon är även moder till allt levande, människor och djur.

Här ses Maija´s mönster "Kaivo" i grönt, omgiven av rådjur och grävlingar!

Lite om Maija Isola (1927-2001): Finländsk konstnär och textilformgivare med en produktion på över 500 mönster. Född och uppvuxen på familjens stora gård i Arolammi utanför Riihimäki, Finland. Yngsta barnet av tre döttrar till agronomen Mauno Isola och Toini Isola. Studier vid Konstindustriella läroverket i Helsingfors för Arttu Brummer och Tapio Wirkkala under senare delen av 1940-talet. Efter utbildningen formgav hon tryckt textil för Printex. Hon var också textilkonstnär inom finländsk konstruktivism och popkonst. Maija Isola var textilformgivare för Marimekko mellan 1951-1987, och under 1960-talet formgav hon flertalet av Marimekkos inredningstextilier. Hennes stora, vackra vallmo Unikko från 1964 är fortfarande kännetecknet för det finska designföretaget. Maija Isola finns representerad på Nationalmuseum, Stockholm. 1945 gifte hon sig med Georg Leander och fick dottern Kristina Isola 1946. Andra äktenskapet ingick hon med målaren Jaakko Somersalo, och tredje äktenskapet med domaren Jorma Tissari 1959. Artemis trycktes i flera färgställningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar