måndag 14 augusti 2017

geometriskt 50-tal till frukost med Nittsjö, Stig Lindberg och Märta Maria Dahlin!Linneduk med textiltrycket "Timglaset" formgivet av Märta Maria Dahlin.

En smällkaramell! Nu blir frukosten dubbelt nöje! En linneduk, 72*72, med geometriskt mönster från 1950-talet pryder köksbordet i skärgårdskojan från dags dato. Ett sommarloppisfynd så klart! Ytterligare tidstypisk gul textil har adderats i köket på de 8 kvadratmeterna. Det blir tomt utan Märta Maria Dahlins "Timglaset" på bordet när tvättmaskinstrumman är ett måste, må ni tro! Men även fladdrandes i sjöbrismo ute på tvättlinan, är den en fröjd för ögat att titta på. Färgerna är milda och samstämda, precis som på 50-talsvis och mönstret harmoniskt. Ett romb-mönster med rörelse i. Dagen börjar med snurr av bara tusan! Nämen nu, blir jag visst lite retronostalgisk! Idag är det måndag och vi har alla snurrat halvvägs in i sista sommarmånaden . . . och det känns lite vemodigt tycker jag. Sommaren gick fort, alltför fort. En snabbvisit och sedan tack och adjö. Du ljusa, gula och underbara . . . välkommen snart igen ...

Skymtar i bild gör skålen "Eldorado - Pastell" från Gustavsberg, formgiven av Stig Lindberg. Liten gul skål och gräddkanna från Nittsjö Keramik.

Lite om Märta Maria Dahlin (1912-1985): Svensk textilformgivare och konstnär från Tranemo. Studier vid Tekniska skolan (numera Konstfack) i Stockholm. Under en period arbetade hon på mönsteravdelningen som formgivare på Silfa textiltryckeri i Alingsås. På 40-talet anställdes hon på Almedahls-Dalsjöfors och blev kvar i företaget i 20 år. Många av företagets tidiga julmönster har Märta Maria formgivit. Förutom att formge textil målade hon blomsterstilleben och landskap. Gift med Gillis Dahlin 1941-49 och dotter till disponenten Carl Rundstedt och Therése Jansson. 

2 kommentarer:

  1. Hej! Jag leter efter Nittsjö keramik. Jag har 2 soppskålar med tillhörande assieter i samma stil som den i din bild. Vet ni något om vilken tid de producerades. De måste vara minst 40-50 år gammal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr Susan, keramik är inte min starka sida. Det mesta i min värld kretsar kring mjuka material som textil och mönster men det kan kanske också inspirera dig! Lycka till i letandet!

      Radera