måndag 6 november 2017

Maud Fredin Fredholm på krigsstigen - textiltryck & mönster


God Morgon och välkomna till bloggen! Tidigt denna morgon har jag lagt pussel med Maud Fredin Fredholm! För mig, ett pussel med ett ovanligt motiv i uppiggande rosa nyanser som är i en klass för sig! Jag tänker direkt på krigisk vikingatid (800--1050-tal) . . . på hur ofantligt länge sedan det var jag besökte Historiska Museet och faktiskt också på Vikingarännet som brukar gå av stapeln mitt i smällkalla vintern, om isarna ligger. Motivet med den rosa krigaren är ett textiltryck på bomull och fungerar både som löpare och väggdekoration med sina 30*125 lååånga centimeter. Ett fullkomligt lysande exempel på hur Maud arbetat med prickar, streck, rutor och geometriska former! Vilka kontraster mot den BLUES-bussarong som jag tidigare visat och som kan ses igen här. Några juldukar formgivna av henne finns också under "Välj bland" / maud fredin fredholm i högermarginalen. MAUD kan i alla fall inte jag få för mycket av!!!! Vilken inspirationskälla och en rungande stor applåd för henne 👌👌👌!

Mycket om fantastiska Maud Barbro Fredin Fredholm 1919-2013: Textilkonstnär, modeskapare och mönsterformgivare. Född i Göteborg och uppvuxen i Alingsås. Dotter till köpman Herbert Fredin och Anna Persson. Gift med Åke Fredholm 1941. Studier vid Slöjdföreningens Skola 1935-41 och  på Valands Målarskola 1949-50. Under åren 1942-44 arbetade hon som freelance och ritade inredningstextil, bla till varuhuset Ferdinand Lundqvist i Göteborg. Efter det följde mängder av frilansuppdrag och Maud inredde bla restauranger, skolor och ålderdomshem med sina färgsprakande textilier. Hon dekorerade även keramik för Bobergs Fajansfabrik i Gävle. Ingen känd signatur finns på keramikföremålen från Bo Fajans. 1945 grundar hon modeföretaget "Maud Fredin Fredholm AB" i Göteborg med agenter, återförsäljare och filialer i Sverige, Europa och USA. 1954 öppnar hon konsthantverksbutiken "Fönstret" och 1965 den egna butiken "Maud International Boutique" med verksamhet i bla Tyskland och Frankrike. 1968 flyttade hon sitt företag till Pixbo där hon i sin ateljé och fabrik hade som mest 30 anställda. Hon drev sitt företag framgångsrikt fram till 1995 då hon som 76-åring skapade sin sista modekollektion. Hennes alster finns representerade både på Nationalmuseum, Stockholm, och på Röhsska museet i Göteborg. På Röhsska museet hade Maud flera utställningar, första gången 1956 och senast 1990. 

Maud Fredin Fredholm är en av Sveriges största textilkonstnärer genom tiderna. På 50-, 60- och 70-talet var hon en av de absolut största och mest tongivande på Sveriges modescen, men även utomlands. Maud var nytänkande i färg och form. I gardintyget kunde mönstret till en tunika gömma sig, och färdiga mönstermallar till jackor, blusar och klänningar trycktes direkt på metervaran. Hon arbetade som "egen" under hela sin karriär och vid ritbordet trivdes hon allra bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar