torsdag 12 juli 2018

uij, uij, uij vilket mönster av Maija Isola - Uimari från Marimekko!


"Uimari" formgivet av Maija Isola, Marimekko, 1970.

Nu kan jag inte tyg...la mig längre! Två gardiner med mönstret "Uimari" lade jag vantarna på på en loppis härförleden. Formgivna av . . . trumvirvel . . . mönsterdrottningen Maija Isola för Marimekko 1970. Mönstret är klippt mitt itu, ursprungligen inköpta som gardiner är min gissning. I mitt stilla sinne ser jag de hängandes för ett fönster i en liten vedeldad bastu vid någon finsk spegelblank insjö. Just så som man vill ha det! En kvällsbastu med dopp i sjön, en kall pilsner och så en finländsk sol under nedgång . . .  Simma lugnt! Det var banne mig svårt när pulsen gick i 180, må ni tro . . . jag drunknade nästan av adrenalinet!

Rådjurens gröna favorit numero uno av Maija Isola, "Kaivo", och modern till till allt levande, människor och djur "Artemis" finns att se i länkarna!

Lite om Maija Isola (1927-2001): Finländsk konstnär och textilformgivare med en produktion på över 500 mönster. Född och uppvuxen på familjens stora gård i Arolammi utanför Riihimäki, Finland. Yngsta barnet av tre döttrar till agronomen Mauno Isola och Toini Isola. Studier vid Konstindustriella läroverket i Helsingfors för Arttu Brummer och Tapio Wirkkala under senare delen av 1940-talet. Efter utbildningen formgav hon tryckt textil för Printex. Hon var också textilkonstnär inom finländsk konstruktivism och popkonst. Maija Isola var textilformgivare för Marimekko mellan 1951-1987, och under 1960-talet formgav hon flertalet av Marimekkos inredningstextilier. Hennes stora, vackra vallmo Unikko från 1964 är fortfarande kännetecknet för det finska designföretaget. Maija Isola finns representerad på Nationalmuseum, Stockholm. 1945 gifte hon sig med Georg Leander och fick dottern Kristina Isola 1946. Andra äktenskapet ingick hon med målaren Jaakko Somersalo, och tredje äktenskapet med domaren Jorma Tissari 1959.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar