torsdag 30 augusti 2018

genialisk var-dags-konst - Norah Johansson upp och ner - paradhandduk / gångehandduk


Paradhanddukar gillar jag! Små konstverk i köket med ögonfröjd! Kombon att dölja lite tråkiga ting med var-dags-konst är genialisk. Fiffo, tycker jag! Det är synd att användningen har minskat, för att inte säga upphört helt. Platsen för förvaring av kökshanddukar har förändrats över tid. Idag hänger de på låd- och skåpbeslag eller över ugnsluckans handtag. I arkitektritad nyproduktion finns ingen naturlig plats och ytan har effektiviserats. Trots dåliga odds visar jag här en paradhandduk, 63*86, sydd av en gångehandduk, formgiven av Norah Johansson. Med stor sannolikhet från Gamlestaden under 1950-talet, eftersom hon "hängde" där större delen av sitt aktiva yrkesliv. När jag tog en närmare titt på mönstret upptäckte jag att "sömmaren"  haft noll koll på mönsterriktningen när kanalen syddes upptill. En upp och nervänd Norah alltså! Det gör den alldeles extra charmig!

Vad sjutton är då en gångehandduk? Jo, en längre handduk för den moderne mannen att ha i byxlinningen som skydd för stänk och kladd på byxorna vid matlagning. Alltså ett förkläde i manlig tappning! Då denna innovativa produkt lanserades på 1950-60-talet var tanken att det manliga könet skulle "hjälpa till" mer med köksbestyren. Om assistansen uteblev kunde gångehandduken användas som bordsduk. En av dåtidens nymodigheter med textil multifunktion!

Lite om Norah Johansson (1908-1979): Mönsterformgivare. Född och uppvuxen i Göteborg tillsammans med fyra systrar. Utbildning vid Slöjdföreningens skola i Göteborg. Anställdes vid Gamlestaden Fabriker AB 1930 som första textilkonstnär och förblev där till sin pension 1970. På Gamlestaden arbetade hon mest med mönster till vävda produkter men även med textiltryck. Några av hennes mest kända mönster är Gästabud - en storsäljare på 60-talet, Mårbacka, Lysekil (1958) och Donsöduken. Den populära bomullsduken "Staffan Stalledräng" (1957) med verser ur de mest omtyckta julsångerna trycktes i flera färger under många år. Signatur Norah.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar