torsdag 16 augusti 2018

"The great kitchen", Saltram, Devon - kökshandduk design Pat Albeck, The National Trust


Kökshandduk "The great kitchen, Saltram, Devon" formgiven av Pat Albeck.

Enorma, glänsande och välputsade kopparkastruller. Köksredskap hängandes utmed väggar och på hyllor. Stora arbetsbord. Det är vad jag kallar kök! Tyvärr läste jag med stor sorg att Pat Albeck lämnat oss den 2 september 2017. Jag hyllar och tackar "drottningen av kökshanddukar" för alla de mönster hon berikat oss med under sin långa verksamhetstid som formgivare. Mönster på hemtextil, sänglinne, tapeter, brickor, handdukar. beklädnads- och möbeltyger och mycket annat. På 1970-talet inledde hon ett långt samarbete med The National Trust och formgav många kökshanddukar, däribland den i bild. Pat Albeck blev 87 år gammal och lämnar ett stort tomrum efter sig, inte minst i den textila mönstervärlden.

Här ses textiltrycket "The great kitchen" på Saltram House i Devon, i 100% linne. Och här finns bilder på hur det magnifika köket ser ut idag!

Fler fina mönster komponerade av Pat finns i högermarginalen under "Välj bland" ⏩ Pat Albeck 💜💜💜.

Lite om Judith Patricia Albeck (1930-2017): Engelsk formgivare & illustratör. Född i Yorkshire, England. Studier vid Royal College of Art på 1950-talet. Hon hade en stor produktion och formgav mönster för sängkläder, tapeter, kläd- och möbeltyger, handdukar samt mycket annat. Under 1970-talet började hon formge mönster på kökshanddukar för The National Trust. Ett av hennes mest kända mönster är "Daisy Chain" för John Lewis. Pat Albecks arkiv av konst och design finns på Victoria and Albert Museum i London. Ett av hennes favoritmotiv att måla var penséer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar