tisdag 13 november 2018

idag dansar jag "Fandago" med Maija Isola - Marimekko 1962





Idag tar jag fram kastanjetterna! Ur ljudanläggningen hörs "A whiter shade of pale" med Procol Harum från 1967. "We skipped a light, Fandango" är första textraden i låten. DET har vi verkligen gjort! Meeeen, Maija Isolas textilmönster "Fandango" lever i allra högsta grad i form av en ärmlös klänning som jag loppisfyndade i somras. Som grädde på moset är den turligt nog i rätt storlek. Det fantastiska mönstret ritade Maija 1962 för Marimekko och ingår i "Barokki-serien". En serie med klassiska, europeiska dekorativa mönster. 1991 fick "Fandango" en renässans och återsåg tryck-valsarna som nytryck efter att Marimekkos VD Kirsti Paakkanen kärat 💓💓💓 ner sig i mönstret. Som sååå många andra! Jag fortsätter virvla runt med mina kastanjetter i hopp om att göra tillvaron mer uthärdlig, men det ser långt ifrån ut som en spansk folkdans besläktad med flamenco!!!!

Tyget i klänningen är ett nytryck.

Här ett boktips för den som vill fördjupa sig i Maija Isolas liv och mönstervärld! Boken är rikt illustrerad med många av hennes mönster. Endast på engelska. Klart köpvärd!


Ur boken "Maija Isola", PIE Books

ISBN: 9784756243669          Förlag: PIE Books
                     Häftad, 160 sidor                   Illustratör/Fotograf: 200 Colour
           Språk: Engelska                     Illustrationer: 200 Colour

Maija Isola

Lite om Maija Isola (1927-2001): Finländsk konstnär och textilformgivare med en produktion på över 500 mönster. Född och uppvuxen på familjens stora gård i Arolammi utanför Riihimäki, Finland. Yngsta barnet av tre döttrar till agronomen Mauno Isola och Toini Isola. Studier vid Konstindustriella läroverket i Helsingfors för Arttu Brummer och Tapio Wirkkala under senare delen av 1940-talet. Efter utbildningen formgav hon tryckt textil för Printex. Hon var också textilkonstnär inom finländsk konstruktivism och popkonst. Maija Isola var textilformgivare för Marimekko mellan 1951-1987, och under 1960-talet formgav hon flertalet av Marimekkos inredningstextilier. Hennes stora, vackra vallmo Unikko från 1964 är fortfarande kännetecknet för det finska designföretaget. Maija Isola finns representerad på Nationalmuseum, Stockholm. 1945 gifte hon sig med Georg Leander och fick dottern Kristina Isola 1946. Hon gifte sig andra gången med målaren Jaakko Somersalo, och tredje gången med domaren Jorma Tissari 1959.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar