tisdag 22 oktober 2019

hon siade i stjärnorna - Sonja Ingegerd Andersson, SiA retro/vintage textilmönster


Ett textiltryck på linne bland tyll och siden! Inte ens i min vildaste fantasi hade jag kunnat föreställa mig att en skånetös med ett världsomspännande miljardföretag i dekorationsbranschen hade ritat det oemotståndliga fiskmönstret på den lilla linneduken som jag hittat. Märkt SiA. Då - en helt okänd svensk kvinnlig formgivare i min mönstervärld. Mönstret som har klara influenser från 1950-talet är troligtvis ritat i början av 60-talet när Sonja Ingegerd Anderssons karriär tog sin början. Kanske är det tryckt under väldigt enkla förhållanden hemma i radhusköket eller i garaget i Nyvången, när allt fortfarande var i sin linda. Jag känner bara lite vagt till namnet Sia Lustgården, eftersom jag själv tillhör den mer avskalade typen i inredningssammanhang. Jag är mäkta imponerad och tillika positivt överraskad av Sonja och hennes livsverk. Att hon var en så duktig mönsterritare, så orädd, målmedveten, energisk och driven. Jag är verkligen glad över att få sälla ett av hennes fina mönstertryck till samlingen med svenska textilformgivare. Ytterligare en kvinna med överjordisk kraft. Hon kunde nog sia i stjärnorna ... och är säkert på trendspaning än idag!



Lite om Sonja Ingegerd Andersson, gift Danielsson (1928-2015): Uppvuxen i Krapperud i Skåne. Sonja Danielsson blev tidigt intresserad av design och inredning och hade en dröm om att studera på Konstfack. I Stockholm skaffade hon sig en sekreterarutbildning och fick arbete på på Marabou i Upplands Väsby, samtidigt som hon gick kvällskurser på Berghs reklamskola som hon aldrig kunde slutföra. Vid samma tidpunkt träffade hon sin förste make, Stig. Tillsammans flyttade de till Landskrona och Nyvången, det första radhusområdet i Sverige, ritat av maken Stig. I Landskrona återupptog hon studierna i design i kursform. Samtidigt började hon färga batik på servetter och bordstabletter i radhusköket, och även att göra textiltryck. Affärsverksamheten växte och Sonja designade olika mönster för textiltryck på dukar, barnkläder, hattar, ägghönor mm och inledde ett kompanjonskap med Rune & Kajsa Alexandersson. Sonja Danielssons blominspirerade mönster blev mycket omtyckta och populära under flower power-epoken. Femina publicerade flera av Sonja Danielssons produkter på tidningens omslag, framför allt barnkläder och förkläden som läsarna själva kunde sy efter enkla beskrivningar. Hennes stora genombrott kom när tidningen Femina skickade ut en pappersblomma till sina läsare som hon själv formgivit. Det blev en försäljningssuccé som bara fortsatte!

Sonja Danielsson grundade 1963 SIA i sitt eget radhuskök i Landskrona och med sina djärva textilmönster och konstblommor skapade hon ett globalt miljardföretag i dekorationsbranschen med butiker och återförsäljare över hela världen. Inledningsvis hette företaget SIA Konsthantverk AB, därefter SIA Lustgården och slutligen SIA. Sonja Danielsson sålde SIA 1979. Efter försäljningen fortsatte Sonja Danielsson att arbeta för företaget som produktutvecklare och trendspanare fram till 80 års ålder. Hon designade många av SIAs produkter själv. I första äktenskapet fick hon sönerna Mats och Pelle. Make i andra äktenskapet var Bertil Danielsson. Signaturen SIA skapades utifrån hennes initialer som ogift.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar