torsdag 12 december 2019

änglar, finns dom & bjällerklang med Bodil Wallman!


Änglar, finns dom? Ja, i alla fall på en linnelöpare, 23*52, med ett textiltryck ritat av formidabla Bodil Wallman! En textilformgivare med starquality med många, många fina mönster! Jag får en stark förnimmelse av folklore och gubbaväv. Åt Skåne-hållet drar det och mot en bunden rosengång. Mitt tålamod och den vävtekniken är inte alls någon bra kombo så den lämnar jag åt den tålmodige. Bodils mönster skulle dock kunna översättas i ett rutmönster som passar bunden rosengång eller varför inte ett broderi i bundet sömsätt, ex korsstygn. Men nu åter till julfirandet som redan på söndag har avancerat till 3:e advent. Hoppsan då! Det går inte längre att dra gubbatäcket över huvudet, nu börjar det visst dra ihop sig på allvar! Ha en riktigt skön 3:e adventshelg! 

I högermarginalen under "Välj bland" ⏩ bodil wallman, bowa finns fler fina mönster av henne! In och botanisera vetja!

Lite om bunden rosengång: Oliksidig kypert, som till skillnad från rosengång är liksidig. En vävteknik som också kallas gubbaväv eller gubbatäcke. Vävs på fyra eller sex mönsterskaft. Varpen täcks helt av inslaget och tekniken ger en stadig väggbonad. Till skillnad från rosengång som mönsterteknik finns inget botteninslag mellan mönsterinslagen.

Lite om Bodil Wallman (1933-2004): Mönsterformgivare. Syster till Hildegard Olmås som signerade sina produkter Hill eller Hillan. Från 1950-talets början var Bodil verksam vid Tapisseribolaget i Göteborg. Frilansade även tillsammans med sin syster. Storproducent av mönster till dukar, bonader, paradhanddukar, vepor och handdukar, även presentpapper och korsstygnsmönster. Signatur BOWA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar