onsdag 8 januari 2020

glad Karin & gröna "Glada Blad" av Sven Fristedt




Tjoho! 2020 och början på nytt, fräscht och mycket bättre än bra! Hoppas innerligt att alla haft en bra decembermånad och ett bra avslut på 2019. Efter julen och nyårets färgprakt i rött och blått känns det skönt att återse "Glada Blad" som Sven Fristedt formgav för Borås Wäfveri redan 1973. Mönstret återfinns här på ett förkläde där funktionen tyvärr är mer tveksam. Hur som helst skulle jag blir väldans glad över att snart se gröna blad ... och det dröjer faktiskt inte såååå värst länge. I övrigt har jag fullt sjå med att frilägga väggyta för att på ett enkelt, estetiskt och funktionellt sätt, äntligen kunna exponera mina mest älskade textilmönster efter årstid, humör och diverse oförutsedda infall! Kraftfulla, stormönstrade och färgsprakande mönster som kräver "tomhet" på intilliggande ytor för att helt komma till sin rätt. Lätt? Nej, blir svaret. Nedmontering och prioritering sätts på sin absoluta spets i lyan från 40-talet. Tack gode gud för takhöjden, säger jag bara! Det här är ett beslut som har fått mogna fram, som stötts och blötts mången gång med funderingar och klurande på hur. Nu är det på G! Jaa, blir det inte bra är det bara att backa bandet och återgå till grundbild! Men det vore bra snopet att behöva konstatera "mycket arbete för ingenting" eller "gör om och gör rätt". Smällar man får ta och det är jag förhållandevis van vid i mitt arbete som konsthantverkare. Vägen mot färdig produkt kan vara ofantligt lång och krävande. Tålamodet sätts på prov gång efter annan. En omgörning av det här slaget ger också en spinoff-effekt, eller låt oss kalla det dominoeffekt. Helt plötsligt har hela rummet genomgått en förvandling ... som gärna sprider sig till övriga utrymmen ... och vem vet, jag kanske låter flyttlasset gå till exoplaneten TOI 700 d! Den som lever får kanske se ... lagom till de gröna glada bladen slår ut ...

Se fler fina textilmönster av Sven Fristedt i högermarginalen under "Välj bland" ⏩ sven fristedt!

Lite om Sven Fristedt (1940--): Uppvuxen i Stockholm. Konstnär och textilformgivare med djärva, färgsprakande, effektfulla och organiska mönster. Fick sitt genombrott på 1960-talet och är idag en av Sveriges främsta mönsterformgivare. Utbildad vid Beckmans och Konstfack i Stockholm. Sven Fristedt har varit verksam under lång tid och producerat ofantligt många textilmönster för både Borås Wäfveri, Katja of Sweden och IKEA. Han har även formgivit mönster med stor framgång för den internationella marknaden, inte minst i USA, Frankrike och Japan. Han är still going och en doer . . . bosatt i Simrishamn!  

Ett axplock ur hans mönsterskatt: Pompelmona, Loppcirkus, Satin Cross, Bladhult (IKEA), Zebra, Ormen, Päråna, Glada Blad, Alfi (IKEA), Myrten (1968, IKEA) och det omåttligt populära mönstret Skyar för påslakan och tapeter som han formgav för IKEA i början av 80-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar