onsdag 8 juli 2020

smörgåsbordet är dukat av Louise Fougstedt


Sist ut i sommarens hyllning av kökskonsten är en gångehandduk från 1958. Ja, ni vet, handduken som är något längre och smalare till formen. Ett textilt nytänk för att få till stånd lite action i 1950-talets kök av den alltjämt frånvarande mannen. Kanske en tidig variant och föregångare till matproffsens "kocksläng"! Den kunde givetvis också användas som duk eller som väggdekoration, användningsområdena var många. "Smörgåsbordet" är som sagt från 1958 och ritat av den färgglada mönsterrevolutionären Louise Fougstedt för Holma. Hon formgav ett flertal gångehanddukar under 50-60-talet, bland annat "Spånkorgen" (1958), Teatertrollet (1960), Kökstavlan (1960) och Fågelhandlaren (1962), samtliga för Linnelinjen. Jag är attans glad över att ha mitt smörgåsbord i linneskåpet. Bruksslitage javisst, men det tyder också på flitig användning, förhoppningsvis på det sätt som den var ämnad för. Jag har lyckligtvis en make där de flesta köksbestyr "faller sig naturligt" allt eftersom hungern pockar på. Turligt nog för honom vill jag understryka! Ha en fortsatt skön sommar och njut för fulla muggar och inte minst av smörgåsbordet som sommaren bjuder på!

Lite om Louise Fougstedt Carling (1938--): Mönsterformgivare av textilier, brickor, plastföremål och golv. Studier vid Konstfack, textillinjen (1956-57). Efter en sommarpraktik 1957 direktrekryterades hon till NK:s textilkammare av Astrid Sampe, där hon fortsatte arbeta fram till 1969. I NK:s samarbete med Almedahls Linnelinjen (1955) och Skyttelvägen (1957) formgav hon flera mönster för dekorativa gångehanddukar som bl a Bagare Pigg, Nu är det jul igen (1955), metervaran S:t Claus och mönstret Ljung (1959). Louise Fougstedt Carling och Monica Widlund Dare, båda textilformgivare med ett förflutet hos Astrid Sampe på NK:s textilkammare, startade Designstudion AB 1969 och anställde senare Chiqui Mattson. Från 1974 drev Louise Fougstedt Carling Designstudion tillsammans Suzanne Engel under många år. Designstudion gjorde mönster för Almedahls, IKEA, Hammarplast, Åry, Tarkett, Hackman och KF för att nämna några. Gift med Åke Carling. Bosatt i Norrtälje. Svedala, Havstulpan och Nattviol är knappt en handfull mönster av de över tusen som hon formgivit.


Lite fakta kring gångehandduken: Vad sjutton är då en gångehandduk? Jo, en längre handduk för den moderne mannen att ha i byxlinningen som skydd för stänk och kladd på byxorna vid matlagning. Alltså ett förkläde i manlig tappning! Då denna innovativa produkt lanserades på 1950-60-talet var tanken att det manliga könet skulle "hjälpa till" mer med köksbestyren. Om assistansen uteblev kunde gångehandduken användas som bordsduk. En av dåtidens nymodigheter med textil multifunktion!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar