onsdag 30 september 2020

oh la la, Lena & Sven Fristedt!


Oh la la, Lena! Ett textiltryck från 2005 av en mycket produktiv svensk textilformgivare vid namn Sven Fristedt! Javisst, är det det! Hans organiska formspråk går inte att ta miste på, eller hur? Den gångna helgen bjöd på riktig sommarvärme från en klarblå himmel till skillnad från idag. Dimman ligger tät, duggregnet hänger i luften och det så livgivande ljuset lyser med sin frånvaro. Höst med andra ord och bara hunden fattas! En årstid som gjord för att krypa upp i soffhörnet och ta i itu med lite stillsammare aktiviteter. Min virkade pläd av restgarner med mormors blommor är i slutfasen och en hiskelig massa trådar efter alla färgbyten ska fästas in. Kanske inte det roligaste göromålet men som alltid är slutfinishen lika viktig för resultatet. Det kan jag verkligen säga om Sven Fristedt och hans Lena! Väl mött nästa onsdag, gott folk! Nu ska jag ta tag i alla lösa ändar ... och kan krasst konstatera att less off Dartmoor-heden vore bra!

Lite om Sven Fristedt (1940--): Uppvuxen i Stockholm. Konstnär och textilformgivare med djärva, färgsprakande, effektfulla och organiska mönster. Fick sitt genombrott på 1960-talet och är idag en av Sveriges främsta mönsterformgivare. Utbildad vid Beckmans och Konstfack i Stockholm. Sven Fristedt har varit verksam under lång tid och producerat ofantligt många textilmönster för både Borås Wäfveri, Katja of Sweden och IKEA. Han har även formgivit mönster med stor framgång för den internationella marknaden, inte minst i USA, Frankrike och Japan.  

Ett axplock ur hans mönsterskatt: Pompelmona, Loppcirkus, Satin Cross, Bladhult (IKEA), Zebra, Ormen, Päråna, Glada Blad, Alfi (IKEA), Myrten (1968, IKEA) och det omåttligt populära mönstret Skyar för påslakan och tapeter som han formgav för IKEA i början av 80-talet.

Sven Fristedts alster, särskilt de tidiga, och framför allt hans kläder från Katja of Sweden är idag hett eftertraktade på retromarknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar