onsdag 28 oktober 2020

solens ö - Gunila Axén mönster Islands/Öar

 
"Islands" formgivet av Gunila Axén.

Min skärgård har gått till vila. Sommarens hemesterfirare har sedan länge lämnat ön. Dimman ligger tät till långt in på dagen då det återigen börjar skymma. Dagsljus är det skralt med så här års. Det är tyst och stilla. Ur de trofastas skorstenar ringlar röken från vedspisar och eldstäder och bara några enstaka fönster är upplysta. Vattensystemet är tomt, kylen har tystnat och takrännorna är rensade. Jag har vinternattat min älskade lilla röda koja i ö-världen och avskedet känns som alltid, väldigt tungt och vemodigt. Att se det med positiva och förväntansfulla ögon känns svårt men det är ju inte för all framtid försöker jag intala mig. Om lite drygt ett halvår blir det ett kärt återseende av island in the sun och Harry Belafonte! Time flies ... sägs det visst och oljefatet har jag ju redan!

Ovan syns Gunila Axéns mönster "Islands". Mönstret hette från början "Öar", ur Havskollektionen (1975) för 10-gruppen. Enligt henne själv ritade hon mönstret när hon genomgick en skilsmässa på 70-talet och kände sig som en ensam ö i universum. Gunila Axén är bosatt på solens ö - Gotland - där hon också driver butik.

Titta in på Gunila Axens Instagramkonto eller hemsida. Det gjorde jag, och nu hänger den efterlängtade kimonon i garderoben! Ett glädjande nytryck på bomull i superkvalité!

Lite om Gunila Axén, född af Klintberg (1941--): Textilformgivare, modeillustratör, kläddesigner. Debuterar som svensk textilformgivare på 60-talet. Födelseort Stockholm. Dotter till Rolf af Klintberg och Carin Knutsdotter Leijonhufvud, syster till folklivsforskaren Bengt af Klintberg och clownen Manne af Klintberg. Studier vid Beckmans reklamskola. Arbetar som modeillustratör på Dagens Nyheter 1966-1974. Samtidigt ritar hon sina första mönster med moln, fåglar och lejon, som Borås Wäfveri under ledning av Inez Svensson, trycker upp. Medlem vid bildandet av 10-gruppen 1970-1996. 1974 startar hon det randiga barnklädesföretaget Polarn & Pyret, som sedan följs av företaget med inriktning på damkläder, Axén & Co, 1984-2000. Professor i textildesign på Konstfack i Stockholm 1995–2004. Representerad med ett antal klädesplagg på Röhsska museet och Nationalmuseum i Stockholm. En stor inspirationskälla till hennes mönster är naturen. På senare år har hon tryckt upp sina tidlösa mönster från sin långa karriär, bla VOV (1968) och även skapat nya! Bosatt på Gotland där hon också driver butik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar