onsdag 1 september 2021

Sven Fristedt, Tom Collins å ja



Ett mönster i ljuvliga färger som gick rakt in i 💗! En våffla, tack, tre kulor - jordgubb-, melon- och pistage! Jag protesterar högljutt mot att sommaren går mot sitt slut. Så det så. Tyget var märkt med en etikett från Borås Wäfveri där maskintvätt 95° rekommenderades. Det var den enda ledtråden och en bra sådan för att eventuellt kunna fastställa formgivare till tyget. Sömmarna gav också en hint om vilket decennium det kunde vara. Vid närmare granskning av mönstret kom Sven Fristedt upp som tänkbar formgivarkandidat. Ni vet, hans långa engagemang på Borås Wäfveri och hans mönsterspråk med slingrande organiska mönsterformer och frukter. Och så var letandet i full gång. Jajamensan, där satt den! Får jag lov att presentera ... 🥁🥁🥁... "Grappo" från 1985 som är extra somrig och färgglad till uttrycket! Mönstret trycktes även i en svart/grå färgställning. Sju vilda hästar skulle däremot inte få mig att dricka Grappa! Men gärna en Tom Collins i bersån, tack!

Lite om Sven Fristedt (1940--): Uppvuxen i Stockholm. Konstnär och textilformgivare med djärva, färgsprakande, effektfulla och organiska mönster. Fick sitt genombrott på 1960-talet och är idag en av Sveriges främsta mönsterformgivare. Utbildad vid Beckmans och Konstfack i Stockholm. Sven Fristedt har varit verksam under lång tid och producerat ofantligt många textilmönster för både Borås Wäfveri, Katja of Sweden, IKEA och Hemtex. Han har även formgivit mönster med stor framgång för den internationella marknaden, inte minst i USA, Frankrike och Japan.  

Ett axplock ur hans mönsterskatt: Pompelmona, Loppcirkus, Satin Cross, Bladhult (IKEA), Zebra, Ormen, Päråna, Glada Blad, Alfi (IKEA), Myrten (1968, IKEA) och det omåttligt populära mönstret Skyar för påslakan och tapeter som han formgav för IKEA i början av 80-talet.

Sven Fristedts alster, särskilt de tidiga, och framför allt hans kläder från Katja of Sweden är idag hett eftertraktade på retromarknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar