onsdag 1 februari 2023

Rosengull - textiltryck av May Bühler

Se på lilla Rosengull
hon dansar med sin docka

Barnvisan Rosengull är här illustrerad och formgiven av May Bühler på en linneduk från 1950-60-talet. Så fin. Tyvärr hade alla motiven på duken klippts ut och ramats som tavlor med mindre gott resultat. Det låg fyra på loppisbordet, bland dem Mors lilla Olle (Alice Tegnér), samtliga illa medfarna. En av dem - Rosengull - kunde jag inte motstå trots att barnvisan de facto är helt okänd för mig. Min sångrepertoar måste ha varit av ett helt annat slag! Jag har som ni alla säkert vet, en fäbless för May och hennes textiltryck, och därom tvistar ingen av de lärde! Nu sjunger vi in februari vettja! 

Felix Körling har skrivit text och musik till Rosengull som ingår i sångboken Felix Körlings bästa barnvisor från 1946.

Uppdatering! Mer info framkom om textilen efter publicering på Instagram. Det är en bonad/löpare med fyra illustrerade barnvisor med följande motiv; Rosengull, Lasse liten, Mors lilla Olle och När lillan kom till jorden. Stort tack för värdefull info!

Lite om May Bühler (1921-2006): Textil formgivare och illustratör. Under 1960-talet var May Bühler verksam vid Tapisseribolaget i Göteborg där hon ritade mönster till dukar, bonader och festremsor. Under en period var hon anställd vid Silfa Textiltryckeri i Alingsås och drev också under en tid egen butik i Pixbo. De fyra första böckerna om Trulsa skrivna 1961-64 av Ester Ringnér-Lundgren, B Wahlströms bokförlag, illustrerades av May Bühler. Böckerna användes som läromedel i svenskundervisningen på lågstadiet under 60-70-talet. Tillsammans med böckerna såldes också dockor som May formgivit. Signatur M Bühler eller Bühler.

Lite om Felix Körling (1864-1937): Född 17 december 1864 i Kristdala, Kalmar län, och avliden 8 januari 1937 i Halmstad. Musiklärare, organist och dirigent. Han grundade Halmstads orkesterförening och körsällskap och var under flera decennier en central gestalt i stadens musikliv. Felix Körling är mest känd för sina barnvisor.

🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar