onsdag 15 maj 2024

min ö & Inez Svenssons Galapagos

 

Fortsatt ö-liv och brygghäng! Att jag blev kvar på min älskade ö är ett mirakel! Att tiden går, att livet förändras och att framtiden är höljd i dunkel är inget man vill tänka på just där och då. Det enda man vet med säkerhet är att ingenting varar för evigt, och även de tankegångarna rundar man gärna. Tillvaron på ön vändes hastigt upp och ner, planer grusades och viktiga beslut behövde fattas. Osköna förändringar som i slutänden ledde fram till något mycket bättre, men vid det tillfället hade jag ingen aning om var det skulle ta vägen. Ovissheten var i särklass värst att handskas med, de otydliga valen ... om det ens fanns några. Vem kunde tro, att jag återigen skulle sitta och doppa tårna på bryggan! Men här är jag nu! Veckorna har gått i rasande fart, all ledig tid har ägnats åt flyttning. Från arla morgon till mörkret fallit, för och sedan stupa i säng. Utan tv finns väldigt lite som distraherar om kvällarna. Har havsviken att blicka ut över istället. Ser grannen ljudlöst ro ut med sin roddbåt för att lägga nät i havsviken. Morgonen därpå drar hon upp fina, stora abborrar. Eller om man föredrar lite mer action; att på första parkett åse en båtägare "göra en Melker"! Intensionen att flytta ett stort laddbart batteri ur en gummijolle gick väl sådär. Oops, hann jag tänka, innan både båtägare och batteri for överbord i det 12-gradiga vattnet! Underhållning är alltså ingen bristvara! Det mesta är på plats för att kunna rista in bomärket. Självklart kommer småfix att behöva göras under hela sommaren. Har eftersträvat att återanvända, hämta på bortskänkes och anpassa textil till nya mått. Små möbler med multifunktion har varit A och O. Att downsiza och slimma funktioner ännu mer har varit en utmaning och en nyttig erfarenhet, men jag sticker inte under stol med att det har varit krävande, jobbigt och kul om vartannat. Ibland har humöret dippat till bottennivåer. Vad gör väl det att jag är gul&blå lite varstans på kroppen ... i det fina sommarvädret går jag ändå i shorts!

En detalj, här som grytlapp, av mönstret "Galapagos" formgivet av Inez Svensson för 10-gruppen. Ingick i Ö-kollektionen från 1992.

Lite om Inez Svensson 1932-2005: Textilformgivare, mönstertecknare och skribent. Från Råda i Värmland. Studier på Beckmans modelinje och Tillskärarakademin i Stockholm. Efter examen på Anders Beckmans skola praktiserade hon på NK Textilkammare. Därefter rekryterades hon till STOBO (Stockholms Bomullsspinneri) som assistent till Göta Trägårdh och ritade mönstren Stenar, Bebop och Cheops. Medverkade i skapandet av H55 i Helsingborg och arbetade även som modetecknare på DN. Under 1957-67 var hon konstnärlig ledare och inköpschef för Borås Wäfveri. Ett behov av nytänkande inom textilformgivning fick henne att bilda 10-gruppen 1970, där hon var medlem till 1996. Rektor på Konstfack, Stockholm, 1990-96. Ritade mönster för bla IKEA, Kinnasand, Duro, Strömma samt för 10-gruppen. Hennes mönsterspråk kännetecknas av en stram geometrisk stil med en extra vurm för ränder. Inspiration hittade hon i mexikansk konst och i Frida Kahlos måleri. Inez breda arbetsområde resulterade i ett stort kontaktnät med åren.

Ett axplock mönster formgivna av Inez Svensson: Stenar, Bebop, Cheops, Petit, Kuba (1972), Rutan (1977) och Atelje (1994),  Glamaica, Randig Banan (1986), Linda och Blomrand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar