onsdag 4 oktober 2017

I go bananas och undrar om mitt apindex är bra! - "Randig Banan" av Inez Svensson"Randig Banan" formgiven av Inez Svensson, 1986, IKEA.

I go bananas över "Randig Banan" formgivet av Inez Svensson 1986 för IKEA (nytryck 2013). Ett makalöst smakfullt mönster med stora mönsterrapporter och härliga kontraster! Något utöver det vanliga i tyghögarna. Ett busigt och tufft mönster som verkligen sticker ut och som inte lämnar någon oberörd. Ett mönster som verkligen syns av en färgstark profil i mönstervärlden! Så pass tokroligt  att jag i samma veva undrar om mitt apindex är bra och om det duger till att klättra!

Inte helt oväntat finns det några blommiga mönster - Petit & Glamaica - som jag skulle kunna klättra hur högt som helst för att lägga vantarna på! Härligt blommigt till skillnad från hennes ofta grafiska och geometriska formspråk.

Lite om Inez Svensson 1932-2005: Textilformgivare, mönstertecknare och skribent. Värmlandstös som flyttade till Stockholm för att studera på Beckmans modelinje och Tillskärarakademin. Efter studierna arbetade hon på STOBO som assistent åt Göta Trädgårdh. Medverkade i skapandet av H55 i Helsingborg och arbetade även som modetecknare i DN. Under 1957-67 var hon konstnärlig ledare och inköpschef för Borås Wäfveri. Inez var en av initiativtagarna till bildandet av 10-gruppen 1970, som hon ingick i fram till 1996. Rektor på Konstfack, Stockholm, 1990-96. Ritade mönster för bla IKEA, Kinnasand, Duro, Strömma och givetvis också för 10-gruppen. Inez breda arbetsområde resulterade i ett stort kontaktnät med åren.

Ett axplock mönster formgivna av Inez Svensson: Petit, Kuba (1972), Rutan (1977) och Atelje (1994),  Glamaica, Randig Banan (1986), Linda och Blomrand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar