fredag 21 juni 2019

midsommarfirande med Brit Bredström - retro duk

Klicka - för större bild!

Snart reser vi midsommarstången och festligheterna tillsammans med Brit Bredström kan börja! Och vad passar då inte bättre än folkdräkter från Sveriges alla hörn i rektangulärt format! Med andra ord en bomullsduk, 80*92, märkt Brit B och HANDPRINTED IN SWEDEN från 50-60-talet då det verkligen begav sig! Vi har 25 landskap i Sverige, fördelade på 3 landsdelar - Götaland, Svealand och Norrland ... bara så ni vet. 12 av dessa finns representerade på Brits rikt illustrerade textiltryck med dräkt och landskapsblomma. Några av blommorna ska jag nog kunna få ihop att sova på till natten ... för drömma kan man ju! Skämt åsido, jag har redan en djupt älskad man vid min sida och honom vill jag inte byta ut för allt smör i Småland! För guds skull, ådra er nu inte ett ryggskott eller stukad fot under "små grodorna" utan ha en riktigt kul och varm midsommar med mycket tjo och tjim! Over and out från Uppland!

Här följer de 12 landskapen med tillhörande landskapsblomma i turordning, med start nertill från vänster, moturs ⏩⏩⏩ varvet runt:

🌼 Hälsingland - Lin
🌼 Västergötland - Ljung
🌼 Dalarna - Blåklocka
🌼 Bohuslän - Kaprifol
🌼 Skåne - Prästkrage
🌼 Lappland - Fjällsippa
🌼 Västmanland - Mistel
🌼 Blekinge - Ek
🌼 Södermanland - Vit näckros
🌼 Östergötland - Blåklint
🌼 Gästrikland - Liljekonvalj
🌼 Småland - Linnea

Lite om Brit Bredström (1919-1973): Född i textilstaden Borås. Studier vid Textilinstitutet i Borås i slutet av 1930-talet, som därefter följdes av korta anställningar på olika textilfabriker, bla i Gällstad. Flyttlasset gick sedan till Göteborg och Brit började frilansa. Hon formgav mönster till de flesta svenska textilfabrikerna och ritade även mönster för en marknad i Danmark, Österrike och Tyskland. Under hela sin yrkeskarriär som formgivare var hon mycket produktiv med både djärvt nyskapande till rent traditionella mönster. Under 1960-talet var Brits mönsterformgivning inte lika efterfrågad, och för försörjning arbetade hon då bla som kursledare i vävning. Brit förblev ogift utan barn under sin levnad, men skaffade sig däremot sin alldeles egna bil och sommarhus! En tuff brud i textil förpackning. Signatur BRIT B-M eller BRIT B.


🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar