tisdag 12 november 2019

Maija Isola + Joonas - sommarflört mellan H&M & Marimekko 2008





H&M 💓Marimekko! En kort, het och oförglömlig sommarflört som varade under nĂ„gra mĂ„nader sommaren 2008.  

Marimekkos  storslagna mönster i starka fĂ€rger hamnade 2008 Ă„terigen i strĂ„lkastarljuset pĂ„ den internationella modescenen, inte minst i H&Ms butiker vĂ€rlden över. Kollektionen bestod av cirka 70 olika plagg för kvinnor och mĂ€n, men Ă€ven barnklĂ€der. Mönster frĂ„n 50- 60- och 70-talen i fĂ€rgskalorna rosa, rött, oliv, orange, turkos, svart och vitt och i material som bomull, trikĂ„ och en kombo av siden och bomull, ingick i den kortvariga relationen.  

Och jag, jag 💓 JOONAS! Jackie Kennedy hittade sju stycken Marimekko klĂ€nningar i olika fĂ€rger i en liten butik i Cape Cod 1960 och det blev det stora genombrottet för Marimekko worldwide. Jag har hittat tvĂ„ plagg i mönstret Joonas, ritat av Maija Isola (1961) pĂ„ loppis under de senaste Ă„ren. En hellĂ„ng halterneck klĂ€nning och en blus, bĂ„da frĂ„n samarbetet med H&M. KlĂ€nningen hĂ€nger pĂ„ docka i min studio, rĂ€tt tillfĂ€lle har Ă€n sĂ„ lĂ€nge inte infunnit sig för att bĂ€ra den. Mönstret ingick i Joonas-serien tillsammans med bla Nooa och KĂ€ki. Maija tyckte om ensamheten och att arbeta om nĂ€tterna, gĂ€rna hemmavid. Joonas-serien fick hon dock penselmĂ„la nattetid pĂ„ ett tomt och öde fabriksgolv. Pappersarken hon mĂ„lade pĂ„, (10 X 1.5 m), rymdes nĂ€mligen inte i hemmet! MĂ„nga pussar till Maija och Joonas alltmedan Ravi Shankars musik strömmar ur högtalarna! DĂ„ kĂ€nner jag mig connected ...

Kort om Marimekko: Marimekko OY Ă€r ett vĂ€rldsberömt finlĂ€ndskt designföretag som frĂ€mst framstĂ€ller mönstrade tyger, klĂ€der, vĂ€skor och inredningsprodukter. Marimekko grundades 1951 och var en avknoppning frĂ„n företaget Printex som tillverkade textilier. Viljo Ratia köpte Printex 1949 och hans hustru Armi Ratia blev den som ledde utvecklingen av Marimekko. Syftet var att sĂ€lja dyrare textilier Ă€n de Printex sĂ„lde. DelĂ€gare var Ă€ven haute couture-konstnĂ€ren Riitta Immonen. Genombrottet för Marimekko kom i samband med USA´s presidentvalskampanj 1960 nĂ€r Jacqueline Kennedy fotograferades i en ljusröd, löst sittande Marimekko-klĂ€nning och hamnade i alla medier vĂ€rlden över. I samband med Armi Ratias död 1979, Ă€rvde barnen Ristomatti Ratia, Antti Ratia och Eriika Gummerus aktiemajoriteten i Marimekko. 1985 köptes Marimekko upp av Amer. Bolaget som under lĂ„ng tid dragits med ekonomiska problem och varit nĂ€ra konkurs fick 1991 en ny Ă€gare i Kirsti Paakkanen. Under hennes ledning expanderade företaget, bland annat med konceptbutiker vĂ€rlden över. Ny huvudĂ€gare och vd för det börsnoterade företaget sedan 2007 Ă€r Mika Ihamuotila. 2015 blev Tiina Alahuhta-Kasko ny ordförande och vd. KonstnĂ€rlig ledare Ă€r sedan 2014 Anna Teurnell.

2008 hade H&M och Marimekko ett samarbete dĂ€r H&M under nĂ„gra sommarmĂ„nader sĂ„lde ett 70-tal klĂ€desplagg med Marimekko-mönster i alla sina butiker över hela vĂ€rlden. MĂ„let för Marimekko var att nĂ„ en yngre kundgrupp. 

2013 framkom att Marimekkos Kristina Isola kopierat ett mönster av den ukrainska folklorekonstnĂ€ren Maria Primatjenko. Isola lĂ€mnade Marimekko samma Ă„r. 

NĂ„gra av Marimekkos tongivande formgivare:

Fujiwo Ishimoto
Maija Isola
Katsuji Wakisaka
Kristina Isola
Samu-Jussi Koski
Vuokko Nurmesniemi
Ristomatti Ratia
Annika Rimala, chefsdesigner 1960–1982
Pentti Rinta
Liisa Suvanto

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar