onsdag 22 april 2020

mönsterbotanisera med Maija Isola i vårsolen 1974!

"Primavera" - formgivet av Maija Isola, 1974, Marimekko.


Visst är det väl ändå på sin plats att hylla våren? Det gör jag bäst med Maija Isolas mönster "Primavera" (som betyder vår på italienska) från 1970-talets Marimekko! Närmare bestämt 1974. Det sägs att Maija Isola ritade mönstret när hon bodde i Oran i Algeriet, och det kan mycket väl bottna i en hemlängtan, en längtan att återse Finland, känna morgondaggen i gräset bredvid en blomsterbädd av ringblommor. Min man är finländare och har märkligt nog också han en förkärlek till ringblommor. De påminner honom om Finland, farmor och att odla sina egna grönsaker och blommor på egen täppa. Det verkar vara nedärvt hos det finländska folket. Kanske inte så konstigt eftersom de varit krigsdrabbade vid ett antal tillfällen i historien. Förskonad som jag har varit, betyder ringblommor kort och gott - sommar - för mig! En klibbig sådan men oooh så vacker i alla gul/orangea nyanser! Även om mycket har förändrats och är under ständig förändring, som jag ansvarsfullt accepterar, så vägrar jag gilla läget ... och ska i år sätta frön av ringblommor ... till rådjuren! Kanske, kanske hinner jag få en liten, liten glimt av dem båda! Mental pepp är bra utan att bli dumdristig! Hoppas alla är friska och krya och på benen! 

Hur du enkelt och lätt gör dina egna krukor av tidningspapper för förodling på fönsterbrädan finner du här! Allt-i-ett-krukan planteras därefter, i sin helhet, i krukor på balkong eller direkt på friland. Stadsbönder är vi allihopa ett tag framöver och odling i mindre format ger mycket att glädjas åt ändå! 


ISBN 978-4-7562-4366-9

Ovan finns ett boktips för den som vill fördjupa sig i Maija Isolas konstnärskap på engelska! Rikt illustrerad och välberättad men kanske inte alldeles lätt att få tag i. Gör ett försök och sök på bokens unika ID, det vill säga ISBN 978-4-7562-4366-9 vettja! Tack för ordet denna aprildag!

Du som mönstergillar Maija Isola kan se mer textil av henne under "Välj bland" ➽ maija isola i högermarginalen! Mönsterbotanisera mera! 

Lite om Maija Isola (1927-2001): Finländsk konstnär och textilformgivare med en produktion på över 500 mönster. Född och uppvuxen på familjens stora gård i Arolammi utanför Riihimäki, Finland. Yngsta barnet av tre döttrar till agronomen Mauno Isola och Toini Isola. Studier vid Konstindustriella läroverket i Helsingfors för Arttu Brummer och Tapio Wirkkala under senare delen av 1940-talet. Efter utbildningen formgav hon tryckt textil för Printex. Hon var också textilkonstnär inom finländsk konstruktivism och popkonst. Maija Isola var textilformgivare för Marimekko mellan 1951-1987, och under 1960-talet formgav hon flertalet av Marimekkos inredningstextilier. Hennes stora, vackra vallmo Unikko från 1964 är fortfarande kännetecknet för det finska designföretaget. Maija Isola finns representerad på Nationalmuseum, Stockholm. 1945 gifte hon sig med Georg Leander och fick dottern Kristina Isola 1946. Maija ingick sitt andra giftermål med målaren Jaakko Somersalo, och tredje gången med domaren Jorma Tissari 1959.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar